LONDON IGRA NA IVICI NOŽA Jedan pogrešan potez i svet će potonuti u haos!
EPA

Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli rekao je da slanje municije sa osiromašenim uranijumom nije nuklearna eskalacija, prenosi "Skaj njuz".

"Nema nuklearne eskalacije. Jedina zemlja na svetu koja govori o nuklearnim problemima je Rusija. Nema pretnje za Rusiju, reč je samo o pomoći Ukrajini da se odbrani", rekao je Kleverli.

Ranije je i britansko ministarstvo odbrane pokušalo da se opravda za eventualnu isporuku Ukrajini municije koja sadrži osiromašeni uranijum, navodeći da je u pitanju standardna komponenta municije i nema nikakve veze sa nuklearnim oružjem ili potencijalom.

U utorak je britanska ministarka za pitanja odbrane Anabel Goldi izjavila je da će London pored borbenih tenkova "čelendžer 2", Ukrajini da pošalje i municiju, uključujući protivoklopne granate koje sadrže osiromašeni uranijum.

Ruski predsednik Vladimir Putin je, govoreći o ovoj inicijativi, rekao da će Rusija biti prinuđena da reaguje ako kolektivni Zapad počne da koristi oružje sa nuklearnom komponentom i da je Zapad definitvno "odlučio da se bori protiv Rusije do poslednjeg Ukrajinca ne rečima već delom".

Prva upotreba osiromašenog uranijuma počela je u nacističkoj Nemačkoj u ​​tenkovskoj municiji zbog nedostatka gušćeg volframa, a sedamdesetih godina prošlog veka, za borbu protiv novih sovjetskih tenkova, razvoj takvih granata pokrenule su SAD. Danas ovakvu municiju koriste američki tenkovi "abrams", mogu da ih koriste i nemački "leopardi 2" i britanski "čelendžeri 2".

Amerika je koristila granate sa osiromašenim uranijumom u operaciji Pustinjska oluja, tokom bombardovanja Jugoslavije1999. Godine i tokom invazije u Iraku 2003. Godine.

Istraživač na Škole rudnika u Koloradu u SAD Suad Al-Azavi, primetila je da je beli fosfor i osiromašeni uranijum koji su koristile SAD u Iraku prouzrokovao šestostruko povećanje broja pacijenata obolelih od raka na ovim prostorima.

Kako je za "RIA Novosti" rekao bivši zamenik načelnika Ministarstva za vanredne situacije Rusije Jurij Bražnikov, koji je 1999. godine bio član upravne grupe međunarodne koalicije "Fokus" ​​koja je pružala humanitarnu pomoć stanovništvu Jugoslavije – eksplozivna snaga gama zračenja činila je od 530 do 560 mikrorengena kroz sat, što je 45 puta jače od prirodnog radijacijonog zračenja u tom području.

Prema rečima Bražnikova, upotreba municije sa osiromašenim uranijumom mogla bi da dovede do brze ekološke katastrofe u Ukrajini, posebno imajući u vidu da su mnoge njene oblasti već bile izložene radijaciji nakon nesreće u Černobilju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading