Ruska vojska
Foto: Printscreen/Foto: Mil.ru/Shutterstock

Prvi pokušaj osvajanja Kijeva ubrzo nakon početka rata je neslavno propao.

General Valerij Zalužni je u intervjuu za Ekonomist rekao da se ukrajinska vojska sprema za novi pokušaj Rusije da osvoji Kijev, za koji veruje da bi se mogao desiti u februaru ili martu.

Na novinarsko pitanje kako ocenjuje rusku mobilizaciju oko 300.000 rezervista i bivših vojnika, on je rekao da je uspela: "Možda nisu najbolje opremljeni, ali i dalje predstavljaju problem za nas. Procenjujemo da imaju rezerve od 1,2 do 1,5 miliona ljudi... Rusi spremaju oko 200.000 vojnika. Ne sumnjam da će ponovo pokušati da osvoje Kijev".

Žaluzni kaže da su njegovi generali izračunali koliko tenkova, artiljerije i vojnika treba Ukrajini da odbije još jedan ruski napad na Kijev. U njemu se navodi da su ruski komandanti povukli svoje vojnike izvan dometa američkih skupih lansera HIMARS, dodajući da je to oružje najvećeg dometa koje Ukrajina trenutno ima.

PORTPAROL KREMLJA: Putinov Ukaz zbog ograničenja cena ruske nafte do kraja nedelje

Komandant ukrajinske vojske je povukao paralelu sa Drugim svetskim ratom, rekavši da Rusi "negde iza Urala spremaju nove resurse”. "Prema mojim proračunima, Rusi su potrošili oko 3,5-4 godine intenzivno pripremajući resurse: ljudstvo, opremu i municiju. Imali su resurse tri meseca da ostvare svoje ciljeve", rekao je on.

"Činjenica da su iscrpili te resurse i bacili taj potencijal, a da praktično nisu postigli nikakav rezultat govori da su pogrešno procenili situaciju. Sada moraju ponovo da razmišljaju kako da se izvuku iz te situacije", ustvrdio je Zalužni.

"Sada verovatno traže načine da zaustave borbe, odnosno da naprave pauzu po svaku cenu: granatiraju civile, puste da se naše žene i deca smrznu na smrt. Ovo im je potrebno iz jednog jednostavnog razloga: potrebno im je vreme da prikupe resurse i stvore. novi potencijal kako bi mogli da ostvare svoje prvobitne ciljeve“, rekao je ukrajinski general

"Po mom mišljenju, iako nisam stručnjak za energetiku, čini mi se da smo na ivici. Balansiramo na finoj liniji. Ako nam unište energetsku mrežu, onda će vojnici i žene i deca početi da se smrzavaju. Takvi moguć je scenario. Možete li da zamislite u kakvom bi raspoloženju tada bili naši borci? Bez vode, struje i grejanja, kako uopšte možemo da pričamo o pripremi sredstava za nastavak borbe?“, upitao je Žaluzni.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading