OVO JE GENERAL "GVOZDENI" KOJI JE VRATIO HERSON Sve što zna, naučio je od Rusa
Youtube Printscreen

Tokom prvih meseci rata u Ukrajini, ruske snage uspele su da zauzmu veći deo istoka i juga ove zemlje, brzim napredovanjem iz pravca Donbasa i Krima.

Naime, situacija se preokrenula kada su Ukrajinci konačno dobili potrebnu količinu oružja, ali i obuke da uzvrate udarac.

Čovek koji praktično preokrenuo dosadašnji tok rata i u svoju biografiju upisao jedan od najvećih uspeha ukrajinske vojske do sada - preuzimanje kontrole nad Hersonom, zove se Valerij Zalužnji, komandat Oružanih snaga Ukrajine.

Baš je on "trn u oku" generalu Sergeju Surovikinu, koji je doneo odluku o povlačenju Rusa iz Hersona.

Zbog ove pobede, Ukrajinci slave Zalužnjog, kojeg još zovu i „gvozdeni general“.

Učio od Gerasimova

Zalužnji je u septembru dao intervju za magazin Tajm u kojem je hvalio svog protivnika, ruskog načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova, što je nezamislivo, na primer za jednog političara.

„Odgojen sam na ruskoj vojnoj doktrini i još uvek mislim da se nauka o ratu nalazi u Rusiji. Učio sam od Gerasimova. Pročitao sam sve što je ikada napisao. On je jedan od najpametnijih ljudi, a moja očekivanja od njega su bila ogromna“, naveo je Zalužnji.

Kako sam priznaje, njega je obučavala Crvena armija. Ovo znanje o neprijatelju je bilo ključno i nešto što je ruska vojska pokazala da ne zna. Zalužnji je dao primer u magazinu Tajm.

Mesecima pre invazije, general je identifikovao tri glavna pravca koja će Rusija koristiti za invaziju sa severa, preko sopstvene teritorije i Belorusije. Umesto da se angažuje u ranim fazama invazije, on im je dozvolio da napreduju do prve odbrambene linije Kijeva, a zatim su izveli brze napade sa malim jedinicama na zadnjem delu i ka lancima snabdevanja.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading