"VAGNEROVCI" DOMINIRAJU U BAHMUTU Evo koja privatna vojska bi uskoro mogla da udari na "Orkestrante" (VIDEO)
Foto: Printscreen/Video

Vagner poslednjih nedelja igra glavnu ulogu u isterivanju ukrajinskih snaga iz Bahmuta. Ušli su u taj strateški važan grad sa tri strane i postepeno napreduju. Amerikanci će pokšpati da spasu grad, pa u bitku šalju svoju svoju privatnu vojsku Mocart

Amerikanci su uvereni da su prvaci sveta u formiranju privatnih armija koje ratuju za Pentagon tamo bolje završavaju poslove nego regularna vojska SAD.

Jedna takva je - doduše, i sa direktnim učešćem NATO - pomogla Hrvatima da likvidiraju Republiku Srpsku Krajinu.
       
Kina se takvim „sportom" ne bavi. Nije ni Rusija, donedavno... Dok njen biznismen Jevgenij Prigožin nije stvorio privatnu vojnu kompaniju „Vagner" koja je u Centralnoafričkoj Republici i Maliju već odsvirala „arije" koje se nisu nimalo svidele ni Vašingtonu ni Parizu.
       
Amerikance i NATO još više razdražuje učešće „Vagnerovaca" u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini. Nimalo slučajno.
       
„Orkestranti", kako ih neki ruski vojni analitičari još zovu, poslednjih nedelja igraju glavnu ulogu u isterivanju ukrajinskih snaga iz Artjomovska (u Kijevu ga zovu Bahmutom). Ušli su u taj strateški važan grad sa tri strane i postepeno napreduju, uprkos tome što glavnokomandujući ukrajinskom armijom, Valerij Zalužni, svojima šalje sve nova i nova pojačanja.

Sa oslobađanjem Artjomovska (Bahmuta) ruskoj vojsci će se otvoriti put za napredovanje pre Kramatorsku iz kojeg ukrajinski generali komanduju celim donbaskim frontom.

Ukrajinci gube, pa nije čudo što se u Artjomovsku pojavio penzionisani pukovnik američkih marinaca Endrju Milbern koji je - po instrukciji i sa dozvolom Pentagona, nema sumnje - sredinom marta osnovao privatnu vojnu kompaniju „Mocart".

Svakako: zbog Prigožinovog „Vagnera".

Do nedavno, „Mocart" je činilo nekoliko desetina penzionisanih oficira iz zapadnih zemalja koji su obučavali ukrajinske vojnike i oficire, ali je ta formalno privatna vojska počela da se naglo povećava. Da prima legionare.

Nezvanično, ubrzo bi mogla da bude uključena u bitke za Artjomovsk, Kramatorsk i Slavjansk.

Bude li tako, biće „Mocart" protiv „Vagnera"!

SNIMAK UNIŠTAVANJA UKRAJINSKOG NAORUŽANJA "Vagnerovci" nabasali na neprijateljske tenkove, nje im bilo spasa (VIDEO)

Pukovnik Endrju Milbern bio je komandant snaga za specijalne operacije Korpusa marinaca čija je komanda u gradu Ležen, u Severnoj Karolin.

AMERIKA UPOZORAVA KIJEV Ukrajinu čeka teška zima, ruske trupe imaju impresivno naoružanje

Šef Pentagona, Lojd Ostin, izjavio je da će ishod rata u Ukrajini biti jedan od faktora koji će odrediti arhitekturu svetske bezbednosti u 21. veku.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading