ČUDNI MANEVRI RUSKE VOJSKE Ukrajinci zbunjeni, jedinice se premeštaju na neočekivanu lokaciju!
Foto: Twitter/printscreen

Ruska kontrola ključnog grada Hersona na jugu Ukrajine u četvrtak je sve više bila pod znakom pitanja nakon što su zvaničnici nagovestili da će se trupe Kremlja povući sa zapadne obale reke Dnjepar.

Samo nekoliko nedelja nakon što su Rusi osvojili kontrolu nad područjem, Kiril Stremousov, zvaničnik regiona Herson kojeg je postavila Rusija, rekao je da će trupe pokušati i regrupisati se sa druge strane reke.

- Najverovatnije će naše jedinice, naši vojnici, otići na levu (istočnu) obalu reke - rekao je on u intervjuu za Solovyov Live, prokremljinski medij. On je dodao da civili u gradu Hersonu moraju odmah da odu, jer dovode svoje živote u opasnost.

ČUDNI MANEVRI RUSKE VOJSKE Ukrajinci zbunjeni, jedinice se premeštaju na neočekivanu lokaciju!

Foto: Printscreen

 

Njegove izjave došle su nakon što je nekoliko proruskih blogera objavilo fotografije i snimke administrativne zgrade u Hersonu bez ruskih zastava, iako se čini da se bela, plava i crvena trobojka i dalje vijori iznad nekoliko drugoh vladinih zgrada. NBC News je potvrdio autentičnost snimaka.

U međuvremenu, američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je na konferenciji za medije da misli da Ukrajina mora da nastavi sa svojom ofanzivom da zauzme preostalu teritoriju u oblasti Hersona.

 

 

- Svakako verujem da oni imaju sposobnost da to urade. Što je još važnije, Ukrajinci veruju da imaju sposobnost - rekao je on.

Rusija se mesecima bori da se drži džepa zemlje na zapadnoj obali reke koja deli Ukrajinu, kao i Hersona, jedinog velikog ukrajinskog grada koji su ruske snage zauzele, od početka invazije 24. februara.

Moskva je krajem septembra objavila da je anektirala Herson, zajedno sa Donjeckom, Luganskom i Zaporožjem, nakon organizovanja referenduma koje su osudili Ukrajina i zapadne zemlje.

ČUDNI MANEVRI RUSKE VOJSKE Ukrajinci zbunjeni, jedinice se premeštaju na neočekivanu lokaciju!

Printscreen/RT Video

 

Kao pojačanje, Rusija je ubacila desetine hiljada vojnika u region, koji je takođe dom ogromne brane Nova Kahovka na Dnjepru. Brana zadržava ogroman rezervoar i kontroliše snabdevanje vodom Krimskog poluostrva, koje je Rusija anektirala 2014. godine.

Međutim, prošlog meseca vlasti koje je postavila Rusija naredile su stanovnicima da napuste grad, rekavši da bi trebalo da se ukrcaju na brodove na Dnjepru.

Ukrajinske snage su mesecima gađale glavne rečne prelaze, što otežava Rusiji da snabdeva svoje ogromne snage na zapadnoj obali reke. Otkako su početkom oktobra probili rusku liniju fronta, napredovali su niz reku.

Međutim, bili su oprezni oko toga da li Rusija, u stvari, oslobađa pozicije u toj oblasti.

Jurij Sobolevski, zamenik šefa ukrajinskog Hersonskog regionalnog saveta, ostao je oprezan u pogledu namera ruskih snaga.

- Unutar granica grada Hersona, broj ruskih kontrolnih punktova je smanjen, a Rusi su skinuli svoje zastave sa nekih administrativnih zgrada koje su zauzeli - rekao je on za NBC News u četvrtak.

On je dodao da imaju informacije da tamo još uvek ima mnogo ruskog vojnog osoblja i opreme.

Sobolevski nije smešten u gradu, ali redovno razgovara sa ljudima koji još tamo žive.

- Ove akcije bi mogle biti provokacija da se Oružane snage Ukrajine namame u zamku - upozorio je on.

Majkl Kofman, direktor istraživačkog programa u programu studija Rusije u CNA, istraživačkom centru u Vašingtonu, rekao je u objavama na Tviteru da je situacija u Hersonu "čista kao blato".

Činilo se da su se ruske snage povukle iz nekih delova i evakuisale, ali su i pojačane mobilisanim osobljem - rekao je on u jednom od nekoliko postova na tu temu, dodajući da su borbe tamo "teške".

Uprkos "ograničenom snabdevanju", rekao je on, čini se da ruske snage nisu ostale bez municije.

- Ako bi Ukrajina prisilila Ruse na povlačenje sa desne obale Hersona, to bi dovelo sisteme Kijeva u domet nekih zemaljskih linija komunikacije sa Krimom - rekao je on.

Pratite VESTI SA FRONTA.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading