Vladimir Putin
Foto: Printscreen/Printscreen/RIA.ru

- Mi smo loši momci, ali se borimo protiv stvarno zlih momaka - kaže Denis Kapustin.

Za sada, Ukrajina je spremna da pređe preko njegovih mana. Kao ruski militant koji je ove i prošle godine predvodio paravojne napade na Rusiju sa ukrajinske teritorije, Kijev smatra da Kapustin ima ulogu njihovog saveznika protiv ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ali postoje opasnosti ako ga držite previše blizu. Nemačke vlasti kažu da je Kapustin — poznat i kao Denis Nikitin — „jedan od najuticajnijih neonacističkih aktivista“ na evropskom kontinentu i da je to "božji dar ruskim propagandistima koji nastoje da opravdaju svoj napad na Ukrajinu kao pokušaj „denacifikovanja” Kijeva, piše ugledni "Politiko".

 

 

- Pomislite na “dobre, loše i ružne”. Ranije ste samo imali dobre i loše momke obučene u crno u kaubojskim filmovima, a onda dolazi Klint Istvud i obučen je u crno i bori se za dobro - kaže za "Politiko" Kapustin, koji predvodi Ruski dobrovoljački korpus (RVC), najveću od tri antiputinovske ruske milicije koje se bore na strani Ukrajine.

Kapustin inače vodi liniju krajnje desničarskih majica i kačketa obeleženim nacionalističkim i ksenofobičnim slikama, kao i nacističkim simbolom 88 — što je ne baš suptilna šifra za „Hajl Hitler.”

- Idem po tankoj liniji - kaže Kapustin, osporavajući neonacističku etiketu i napominjući, gotovo zadirkujući, da ne stavlja kukaste krstove ni na jednu od majica njegovog brenda, kao da to išta dokazuje.

 

 

Kapustinov RVC i dve druge anti-putinske paravojne grupe sa sedištem u Ukrajini — Legija slobode Rusiji i najnovija formacija, Sibirski bataljon — ponovo su u vestima nakon što su 12. marta pokrenule svoje najveće prekogranične napade u ratu oko Kurska i Belgoroda.

One su ostale na ruskom tlu i bore se tamo više od dve nedelje. Pre toga, njihov najveći nalet bio je u maju 2023. godine, kada su jurišali na sela i gradove u Belgorodskoj oblasti.

Aleksej Baranovski iz Legije slobode Rusije izjavio je na konferenciji za novinare prošle nedelje da su najnoviji napadi „poremetili planove ruske vojske i naneli joj značajnu štetu“.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading