putin
Foto: Shutterstock

SAD će učiniti sve da zaustave razvoj ruskog energetskog sektora, uključujući veliki novi TPG projekat na Arktiku, poručio je visoki zvaničnik Stejt departmenta Džefri Pajat.

On je naveo da SAD posebno ciljaju projekat Arktik TPG 2 u ruskom severnom regionu Jamal, koji razvija privatni energetski gigant Novatek. 

Brutalna pretnja

- Naš cilj je da osiguramo da Arktik TPG 2 bude mrtav. Voma smo fokusirani na to da Rusija ne bude u stanju da razvije nove projekte kako bi preusmerila gas koji je prethodno slala u Evropu - rekao je Pajat, koji služi kao pomoćnik državnog sekretara za energetske resurse, citira britanski list Fajnenšel tajms.

Moskva zvanično još nije reagovala na pretnje pomoćnika državnog sekretara SAD, ali je lider Rusije Vladimir Putin nebrojeno puta ponovio da je Arktik za Moskvu od posebnog strateškog značaja i da ga Rusija ga povezuje sa osiguravanjem nacionalne bezbednosti i energetskim jačanjem.

Interese Moskve štiti Severna flota, a ruska vojska je bazirana kako na kontinentalnom severu, tako i na udaljenim teritorijama i ostrvima. Rusija ima najveću flotu ledolomaca na svetu, a Severna flota ima moćne nuklearne podmornice. Na Arktiku su locirani vojni aerodromi i sistemi protivvazdušne odbrane, izviđačke baze i radarski sistemi.

Podsetimo, SAD su nametnule nekoliko rundi ekonomskih ograničenja na Arktik TPG 2, od kojih je najnovija objavljena u novembru 2023. Odsecanje Evrope od jeftinog ruskog gasa bila je ključna komponenta zapadne odmazde otkako je Moskva pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini 2022. godine. Istovremeno, američki proizvođači TPG zauzeli veliki deo tržišta, ali uprkos sankcijama ruski gas nastavlja da teče u neke zemlje članice EU. 

Moskva smatra da je sukob u Ukrajini deo 'zastupničkog rata' koji predvode SAD protiv Rusije, čiji je jedan od ciljeva gušenje ekonomske konkurencije. Vašington je u tom procesu žrtvovao dobrobit Evropljana, tvrde ruski zvaničnici. 

Gubitak evropskog tržišta podstakao je Moskvu da se ponovo fokusira na gasovode koji povezuju velika gasna polja sa kupcima u Aziji, pre svega Kinom.  

Ključni projekat

Prvi krak velikog projekta za tečni prirodni gas Arktik TPG 2 iz kojeg se 2022. povukla francuska kompanija Total Enerdži (Total Energies) otvorio je predsednik Rusije Vladimir Putin. Projekat procenjen na 21 milijardu dolara, a predviđeno je da dostigne 19,8 miliona tona tečnog prirodnog gasa godišnje i da ima tri proizvodne linije. Koristiće bogato obližnje nalazište gasa Utreneje.

Eksperti ističu da je projekat Arktik TPG 2 jedan od ključnih projekata eksploatacije koji Rusija predviđa za severnu pomorsku rutu koja povezuje Aziju i Evropu.

- Moskva se nada da će taj pomorski put kod Severnog pola, koji je postao upotrebljiv zbog topljenja leda, moći da za transport bude konkurentan trasi kroz Suecki kanal - smatraju oni.

Istraživači tvrde da arktičko područje ima oko 22 odsto neotkrivenih rezervi nafte i prirodnog gasa. Tu su i uranijum, zlato, dijamanti i velike rezerve retkih metala, a vode Severnog ledenog okeana otvaraju nove transportne i logističke perspektive.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading