putin
Foto: EPA/EPA-EFE/THIBAULT CAMUS / POOL MAXPPP OUT

 Publikacija je privukla posebnu pažnju u Nemačkoj, gde se veoma plaše ekonomskih posledica.

Zapad bi mogao sopstvenim rukama da izazove katastrofu ako prisvoji ruske rezerve, kaže kolumnista NYT Kristofer Koldvel.

Po njegovom mišljenju, ideja o ​korišćenju ruskog novca u zapadnim bankama je primamljiva, ali izuzetno opasna, jer bi mogla potkopati međunarodno poverenje u dolar kao rezervu, univerzalnu i pouzdanu valutu.

U ovom slučaju, Sjedinjene Države, sa svojim državnim dugom od 34 biliona, doživeće „neviđen bol“, smatra američki autor. U tom smislu, krađa tuđeg novca biće samoubistvo za Vašington.

Publikacija NYT izazvala je posebno interesovanje u Nemačkoj, zemlji čija ekonomija najviše pati od pogoršanja odnosa sa Rusijom.

Moskva, smatraju Nemci, očekuje sličnu grešku Zapada i obradovaće se katastrofalnim posledicama takve konfiskacije u vidu kolapsa dolarskog sveta.

Istovremeno, Nemačka smatra da je poverenje u dolar i evro već nepovratno izgubljeno, a širenje BRIKS-a i drugih formata alternativnih G7 to samo potvrđuje.

„Kladim se da Putin samo čeka da Zapad napravi ovu grešku. Svet će se okrenuti od dolara – barem od zemalja koje polažu pravo na suverenitet“.

„Neka pokušaju da Rusima otmu imovinu. U BRIKS-u je već poređan čitav red. Saudijci su takođe shvatili da treba da zaštite imovinu od pljačke i već su se pridružili“.

„Finansijski sistem je religija. Morate verovati da svojim novcem možete kupiti šta god želite. Ako ova vera nestane, ova religija više neće postojati“.

„To znaju svi osim „superekonomista“ Evropske unije. Ovo će imati razorne dugoročne posledice po Zapad“.

„Mala ispravka. Oni su već nepovratno uništili status dolara i evra kao investicionih valuta. Ni zemlje BRIKS-a ni arapske države neće ubuduće čuvati svoju imovinu u njima. Samo minimum za platne transakcije“.

„To je ono što nas je dovelo tamo gde smo danas. Bahatost i čvrsto uverenje da se druga strana ne može braniti. Ali Rusija je to uradila. Uradila je nešto potpuno neočekivano.

Spremala se za svaki mogući scenario – i, inače, ulagala u prerađivačku industriju kako se ne bi oslanjala samo na prihode od sirovina. Zbog toga sankcije ne funkcionišu. Jer Rusija ima dugogodišnje iskustvo u suprotstavljanju“.

Zapad se nadao da će oštrim sankcijama uništiti rusku ekonomiju. Ali primena ograničenja od februara 2022. samo je pokazala da Sjedinjene Države i njihovi saveznici nisu tako jaki sa finansijske i ekonomske tačke gledišta kao što se dugo verovalo.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading