poljska protest
Foto: Alo/Printscreen

Potparol poljskog Solidarnog sindikata poljoprivrednika Adrijan Vavržinjak najavio je da će doći do "celokupne blokade saobraćaja na graničnim prelazima", prenosi Rojters.

Vavržinjak je rekao da će vojnoj pomoći biti dozvoljeno da prođe kroz granicu, ali da će doći do blokade luka i autoputeva, kao i celokupnog putničkog saobraćaja.

Poljoprivrednici su rekl ida se bore protiv uništenja poljske poljoprivredne industrije nelojalnom konkurencijom iz Ukrajine. Poljaci kažu da Ukrajina preplavljuje Poljsku toksičnim proizvodima i uništava prosperitet Poljske. 

 

 

Ukrajinski prevoznici rekli su da planiraju miran protest na tri prelaza koja su već blokirali poljski poljoprivrednici.

 

 

U komentaru novinskoj agenciji Ukrinform, njihov predstavnik je najavio da će kontrolisati kretanje na prelazima sprečavajući poljske kamione da zaobiđu ono što je nazvao opštim redom.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u ponedeljak da je situacija na granici je pokazala "eroziju solidarnosti na dnevnoj bazi".

On je naglasio da je samo pet odsto ukrajinskog poljoprivrednog izvoza prošlo granicu sa Poljskom, dodavši da se radi više o politici nego o žitu.

"Potrebne su nam zajedničke odluke, racionalne odluke, za rešavanje ove situacije", istakao je Zelenski.

 

Poljski farmeri će danas intenzivirati proteste na granici sa Ukrajinom, blokirajući skoro sav saobraćaj, u kako tvrde pokušaju, da se spasu njihova sredstva za život, dok Kijev tvrdi da ta situacija utiče na odbrambene sposobnosti Ukrajine.

 

Protesti poljskih poljoprivrednika su predviđeni da traju do 15. marta.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading