"BILO I OSTALO SRAMOTA!" Zeman oštro o priznavanju Kosova od strane Zapada
Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Među visokim političkim ličnostima koje su se obraćale bili su češki predsednik Miloš Zeman, lider Slobode i direktne demokratije (SPD) Tomio Okamura, poslanik Bundestaga Alternative za Nemačku (AfD) Petr Bistron, češki poslanik Jaroslav Foldina i češki evroposlanik dr Ivan David , koji je ranije bio češki ministar zdravlja.

Konferencija se bavila sukobima na tzv. Kosovu i u Ukrajini, a organizator — politikolog Iljić Milutin — tvrdio je da je uloga NATO-a na tzv. Kosovu otvorila Pandorinu kutiju, što je dovelo do kasnijih agresorskih ratova u SAD.

Bivši češki predsednik Miloš Zeman, tokom uvodnih komentara konferencije, oštro je kritikovao priznanje tzv. Kosova, osudivši ga kao podršku državi povezanoj sa mafijaškim strukturama i represijom nad srpskom manjinom.

On je rekao da je kolektivno priznanje Kosova od strane Zapada bilo i ostalo „sramota“.

Zeman je tvrdio da „Kosovo postavlja opasan presedan“ jer „velike sile nameću svoju volju manjim državama i nemilosrdno menjaju postojeće granice“. On je pozvao na doslednost u međunarodnim standardima, upoređujući intervenciju NATO-a u Jugoslaviji sa akcijama Rusije u Ukrajini.

- Ne činimo svet boljim zatvarajući oči pred problemima i pretvarajući se da ne postoje ili su nestali -  rekao je Zeman.

- Slučajevi tzv. Kosova i Ukrajine nas uče koliko jake i nepopustljive supersile mogu biti kada su u pitanju njihovi interesi. Mislim da je važno ne odustajati pred velikom silom, istrajati i nastojati da ispravimo veoma bolne nepravde. Živimo u svetu u kome se moral i vrednosti često razmahuju, ali se uglavnom koriste za prebijanje ideoloških protivnika. Uvek mi nedostaje obična ljudskost u tim bujicama patetičnih reči. I upravo je čovečanstvo ono što nam zapoveda da stanemo uz one koji trpe nepravdu - zaključio je.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading