helikopter
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/Volodymyr Vorobiov

Jedan od helikoptera UN koji se koristi u mirovnoj misiji u Somaliji je u sredu 10. januara obavljao medicinski prevoz ranjenih vojnika iz grada Beledvejne. Helikopter je tokom leta imao tehnički kvar zbog čega je posada bila primorana da obavi prinudno sletanje, prenosi Aero Time.

Helikopter je navodno sleteo blizu sela Gadon u oblasti Galgadud koju kontroliše teroristička organizacija Al-Šabab. Vazduhoplov su prema navodima medija oteli teroristi, a najmanje šest od devet ljudi iz helikoptera je kidnapovano, premose mediji.

Ujedinjene nacije su potvrdile da je došlo do "incidenta" sa jedinim helikopterom UN u Somaliji.

Somalijske oružane snage navodno rade na tome da pronađu helikopter i oslobode kidnapovanu posadu.

Ujedinjene nacije u svojim mirovnim misijama širom sveta koriste različite tipove letelica, a belu šemu bojenja sa natpisom "UN" najćešće nose helikopteri Mi-8/17 sovjetskog porekla koje lete Ukrajinkse i do pre uvođenja sankcija, ruske kompanije. Pretpostavlja se da je reč o Mil Mi-8MTV-1 ukrajinske registracije UR-UHC, navodi ASN.

UN Mi 8 često je viđan na aerodromu Mogadišu u glavnom gradu Somalije te postoji mogućnost da je upravo ovaj vazduhoplov pao u ruke terorista, prenosi B92.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading