KINA ODBIJA KONTAKTE SA AMERIČKOM VOJSKOM Peking ne odustaje od svog stava
Foto: Foto: AP/Andy Wong/Shutterstock/Ilustracija A.V.

Sjedinjene Države su ranije uvele sankcije kineskom ministru odbrane zbog navodnog izvoza oružja u Rusiju.

Zvanični Vašington je saopštio da nije dobio nikakav odgovor od vlasti u Pekingu na zahtev da se održi sastanak ministara odbrane dve zemlje!

Pokušaji Pentagona da uspostavi kontakt s kineskom armijom poslednjih meseci su u potpunosti ignorisani ili odbijeni, potvrdio je Ilaj Ratner, pomoćnik američkog ministra odbrane zadužen za pitanja bezbednosti u Indo-Pacifiku.

Zid ćutnje

- Šef Pentagona Lojd Ostin veruje u važnost otvorenih linija komunikacije s Narodnom Republikom Kinom i mi smo nastojali da izgradimo te otvorene linije komunikacije.

Nažalost, imali smo dosta poteškoća kada smo predlagali telefonske pozive i sastanke - rekao je Ratner na sastanku koji je organizovao Centar za strateške međunarodne studije u Vašingtonu.

General Mark Majli, komandant Združenog generalštaba SAD, zajedno sa admiralom Džonom Akvilinom, komandantom američke indo-pacifičke komande, kao i zvaničnici Stejt departmenta bezuspešno su u više navrata pozivali vlasti u Pekingu na dijalog.

- Dijalog između vojnih zvaničnika dve zemlje je od ključnog značaja kako bi se sprečila pogrešna percepcija i pogrešna procena i sprečilo da krize izmaknu kontroli - dodao je Ratner.

On je kao poslednji primer naveo da je iz Pentagona poslat zahtev Pekingu da se u Singapuru sledećeg meseca tokom foruma Šangri La sastanu Lojd Ostin, ministar odbrane SAD i njegov kineski kolega Li Šanfu, ali odgovor još nije stigao.

Narušeni odnosi

Fajnenšel tajms podseća da je Peking još ranije obavestio Vašington da su "male šanse" da dođe do sastanka Šanfu-Ostin zbog sankcija koje su SAD uvele kineskom ministru zbog navodnog učešća u izvozu oružja Rusiji.

Odnosi između SAD i Kine značajno su narušeni nakon što je prošlog avgusta predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi posetila Tajvan, koji Kina smatra delom svoje teritorije, nakon čega se u februaru dogodio incident s navodnim kineskim špijunskim balonom koji je preleteo SAD pre nego što je oboren.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading