FUMIO KIŠIDA: "Mene lično srce boli "
EPAA/Rodrigo Reyes Marin

Kišida boravi u Seulu, što je prva poseta Južnoj Koreji jednog japanskog lidera u prethodnih 12 godina, nakon što je predsednik Južne Koreje Jun Suk Jeol boravio u Tokiju u martu.

Govoreći novinarima na brifingu povodom sastanka sa Junom, Kišida nije ponudio novo izvinjenje za dela Japanaca počinjena tokom okupacije između 1910. i 1945. godine, ali je rekao da njegova vlada deli stav ranijih vlada, od kojih su se neke izvinjavale.

"Mene lično srce boli kada pomislim na brojne ljude koji su pretrpeli bol, tugu, patnju, u vreme teških okolnosti tog vremena", rekao je Kišida.

Jun je rekao da nerešena istorijska pitanja ne treba da znače da se ne mogu načiniti koraci ka produbljivanju odnosa dve zemlje usled sve većih međunarodnih kriza, dodajući da on želi još više da poboljša odnose.

Visoki zvaničnik iz Junovog kabineta rekao je da Kišidine izjave nisu bile pripremljene unapred i da mu je Jun zahvalio što je pokazao "iskrenost, iako nije bilo takvog zahteva". Dodao je da će to biti "od velike pomoći za buduću saradnju".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading