PARANOJA NA TAJVANU "Sve ukazuje da Peking priprema invaziju"
Foto: AP/Tanjug/Ap

Šef diplomatije Tajvana Džozef Vu je govorio za Si-En-En nakon završenih vojnih vežbi njihovih suseda koje su bile usmerene i protiv njih.

- Pogledajte vojne vežbe, kao i njihovu retoriku, izgleda da se pokušavaju pripremiti za pokretanje rata protiv Tajvana. Tajvanska vlada na kinesku vojnu pretnju gleda kao na nešto što se ne može prihvatiti i mi to osuđujemo, - rekao je Vu.

Upitan da li Tajvan ima osećaj kada bi moglo doći do potencijalne kineske vojne akcije, s obzirom na procene američkih obaveštajnih službi da je kineski predsednik Si Đinping dao instrukcije svojoj vojsci da se pripremi do 2027. godine, Vu je izrazio poverenje u tajvanske pripreme.

- Kineski lideri će dvaput razmisliti pre nego što odluče da upotrebe silu protiv Tajvana. I bez obzira na to da li je 2025. ili 2027. ili čak i posle, Tajvan jednostavno treba da se pripremi - rekao je on.

Kina je vežbe započela u subotu, dan pošto se predsednica Tajvana Caj Ing-ven vratila iz desetodnevne posete Srednjoj Americi i SAD-u.

Oni su i prošle godine vežbe održali nakon istorijske posete predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

To ukazuje na opasnost zbog poseta, međutim tajvanski šef diplomatije ističe da Kina ne može diktirati Tajvanu s kim će sklapati prijateljstva, niti može diktirati njihovim prijateljima koji im daju podršku u nezavisnosti.

Poslednje vežbe su uključivale i nešto što se do sada nije dogodilo, a što je vrlo značajno. To je lansiranje kineskih projektila iznad ostrva.

Kineski lider je jasno stavio do znanja svetu svoje ambicije da Kinu ponovo ujedini sa ostrvom, "silom ako je potrebno", zaključio je Vu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading