PORODICE SA MALOM DECOM U STAHU OD RADIJACIJE Japan otvorio delove grada blizu nuklearke Fukušima
Foto: EPA/EPA/KIMIMASA MAYAMA

Svečanom otvaranju oblasti veličine oko četiri kvadratna kilometra je prisustvovao i premijer Japana Fumio Kišida, u jeku sezone cvetanja trešnje u ovoj zemlji, prenosi AP.

Nekadašnji stanovnici Tomioke i posetioci su slavili ponovno otvaranje šetnjom kroz ulicu koja je poznata pod imenom "tunel trešnjinog cveta".

Ukidanje naređenja o evakuciji nikako ne predstavlja konačan cilj, već samo početak oporavka, rekao je premijer Kišida, pozvavši da se nastavi rad na otvaranju drugih zona u koje je još uvek zabranjen pristup.

Ljudi koji su nekada živeli u Tomioki, uprkos intenzivnoj dekontaminaciji ovog grada, uglavnom ne razmišljaju u povratku.

Mladim ljudima nedostaju poslovne prilike i smatraju da infrastruktura nedovoljno razvijena, a mnogi su već otpočeli novi život na drugim mestima.
Porodice sa malom decom se boje posledica radijacije.

Samo 50 od oko 2.500 žitelja četvrti Jonomori i Osuge se vratilo u Tomioku ili izrazilo želju za povratkom.

Počev od 2017. godine, kada je Tomioka prvi put delimično otvorena, se u ovaj grad vratilo samo oko 10 odsto prvobitne populacije.

Zemljotres koji je u martu 2011. godine pogodio Japan je doveo do curenja radijacije iz nuklearne elektrane Fukušima, zbog koje je 160.000 stanovnika u okolini elektrane bilo prisiljeno na evakuaciju.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading