RUSKE ZASTAVE SE VIJORE AFRIKOM! Rađa se velika alternativa Zapadu!
Foto: AP/Sophie Garcia (STR)

Rusija se zalaže za strateško partnerstvo sa afričkim državama i siguran sam da će Afrika postati jedan od lidera novog svetskog poretka koji se trenutno formira, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na forumu „Rusija – Afrika“ održanom u Moskvi.

Putin: Besplatna hrana za Afriku

Rusija insistira na punoj realizaciji prehrambenog sporazuma kako bi se proizvodi slali, ne u bogate već u zemlje kojima je hrana potrebna i savesno ispunjava svoje obaveze po pitanju snabdevanja Afrike hranom, đubrivima i gorivom, dodao je Putin.

Putin je obećao da je Rusija spremna da, u slučaju da prehrambeni sporazum ne bude produžen, isporuči planiranu količinu hrane afričkim državama potpuno besplatno. Najavio je i mogućnost otpisa velikog dela dugova afričkim zemljama i nastavak saradnje u oblasti infrastrukture.

Ruski „Patris Lumumba“ školuje Afrikance

Najavljeni nastavak saradnje u svim segmentima, od kojih su za afričke zemlje najvažniji infrastruktura i obrazovanje, veoma je značajan i za Rusiju i za Afriku, kaže za Sputnjik stručnjak za Afriku Danilo Babić.

Afrika je prosto nezajažljiva za infrastrukturnim objektima, i iako je u toj oblasti Kina prvi partner, Rusija takođe može mnogo doprineti razvoju infrastrukture, posebno u energetskom sektoru.

Kad je reč o obrazovanju, Babić podseća da je ruski univerzitet „Prijateljstvo naroda“ do pre desetak godina nosio ime Patrisa Lumumbe i da se na njemu i danas školuje velike broj studenata iz Afrike.

Ruske zastave na protestima

Rusija je bitna afričkim državama i zato što pruža još jednu alternativu Zapadu, dok je Rusiji Afrika veoma bitna zbog još jačeg proboja na afričko tržište koje je u ekspanziji. Afrička srednja klasa izuzetno raste i to tržište ima sve veći potencijal. Osim toga, ruski i afrički prirodni resursi su komplementarni.

„Veoma je značajno što su afričke zemlje ostale neutralne i ne podržavaju Zapad u 'proksi ratu' koji se vodi u Ukrajini. Za Rusiju je to veoma značajno ne samo zbog Ujedinjenih nacija i rezolucija koje su tu usvajaju ili ne, već i zbog toga što po tim afričkim zemljama postoji dosta stare ruske i sovjetske vojne tehnike koja bi mogla biti iskorišćena na ukrajinskom bojištu. Međutim, za sada nijedna afrička zemlja ne učestvuje u naoružavanju ukrajinske strane, a postoje ozbiljne indicije da se vrši pritisak i prema afričkim i latinoameričkim zemljama da se ustupi neka stara sovjetska tehnika ili municija“.

Geopolitičko približavanje Rusije i Afrike obostrano je značajno jer u mnogim afričkim zemljama Rusija popunjava bezbednosni vakuum koji dolazi sa povlačenjem Francuza, pre svega u zapadnoj Africi – Maliju, Burkini Faso i Centralnoafričkoj Republici.

„Rusija je veoma bitan faktor u pružanju bezbednosti. Vrlo često možemo videti na različitim protestima po različitim afričkim zemljama, da oni koji protestuju nose ruske zastave. To je sad najaktuelnije u Demokratskoj Republici Kongo koja se suočava sa velikom bezbednosnom pretnjom na istoku. Građani nisu zadovoljni sadašnjom bezbednosnom infrastrukturom u svojoj državi i stranim partnerima koji im pomažu i neformalno traže da Rusija bude partner u uspostavljanju bezbednosti“.

Afrika protiv „specijalizovanog suda za crnce“

Podizanje optužnice Međunarodnog krivičnog suda protiv Vladimira Putina, prema Babiću, ne bi trebalo da ima posledice po saradnju Rusije i afričkih zemalja, bez obzira što su afričke države većinom potpisnice Rimskog statuta kojima su tom sudu priznale nadležnost.

Babić smatra da je odluka suda politička i da joj je cilj da izvrši pritisak na treće zemlje, po Zapadnoj mantri da se sa zločincima ne pregovara, kao i sabotiranje potencijalnog mirovnog procesa u Ukrajini.

„Taj sud je veoma nepopularan u Africi i u afričkom javnom mnjenju se može čuti da je specijalizovan za crnu populaciju. Nisam našao neke reakcije u afričkim medijima na tu temu, ali zaista sumnjam, s obzirom na nepopularnost tog suda, da će ta mera poljuljati interesovanje i poverenje afričkih zemalja prema Rusiji“, zaključio je Babić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading