AMERIKA UZVRAĆA UDARAC RUSIJI Ovih 5 opcija na stolu nakon obaranja drona - da li će upotrebiti "Trampov plan"?
Foto: EPA/EPA/PETER KLAUNZER

Pad američkog drona „MK-9 Reaper“ dogodio se 14. marta na nebu iznad Crnog mora, što je poslužilo za zaoštravanje odnosa Moskve i Vašingtona. Prema verziji Ministarstva odbrane RF, dron je pao u vodu usled oštrog manevrisanja. Međutim, SAD tvrde da je ruski lovac „Su-27“ udario u elisu drona, što je izazvalo pad.

Prema rečima autora, ako američke vlasti žele da Moskvi daju oštar odgovor na incident, onda imaju pet opcija šta da rade.

Vojni udar

Prvi – najopasniji i najagresivniji – da izvrši vojni napad. Tahir podseća da je upravo tako želeo da postupi bivši američki predsednik Donald Tramp, kada je Iran 2019. oborio američki dron na ulazu u Persijski zaliv.

Najdirektniji oblik odmazde – i svakako najopasniji – bio bi direktan napad na ruske ciljeve. Ovo je bio plan akcije koji je Donald Tramp razmatrao još 2019. godine, kada su Iranci raketom oborili američki izviđački dron. Tadašnji predsednik je navodno odobrio napade na nekoliko iranskih ciljeva, kao što su radarske i raketne baterije.

Kao rezultat toga, Tramp je otkazao plan deset minuta pre udara, saznavši da će napad odneti živote oko 150 ljudi. Takođe je vredno napomenuti, da izgleda da SAD ne vide incident u Crnom moru kao namernu agresiju.

Štaviše, svaki napad na rusku vojsku nosi užasnu mogućnost eskalacije u nuklearni rat, koji obe strane očigledno žele da izbegnu po svaku cenu“, piše analitičar.

Sajber udar

Drugi odgovor bi mogao biti masivan sajber napad na Rusiju. Svojevremeno su SAD već hakovale iranske kompjuterske sisteme raketnih bacača.

„Ovo bi SAD moglo da pruži realniju opciju za odmazdu protiv Rusije, koja se potencijalno ne završava Armagedonom“, navodi se u članku.

Pooštravanje sankcija

Treća opcija je pooštravanje antiruskih sankcija. Istina, kako je primetio autor, to se dešavalo čitavu prošlu godinu sa početkom ukrajinskog sukoba.

AMERIKA UZVRAĆA UDARAC RUSIJI Ovih 5 opcija na stolu nakon obaranja drona - da li će upotrebiti

AP Petr David Josek

 

Slanje F-16

Četvrti način osvete mogao bi da bude sporazum SAD, da se u Ukrajinu prebace borbeni avioni „F-16“.

- Do sada je američki predsednik Džo Bajden, isključivao slanje aviona, plašeći se da bi Rusija mogla da ih smatra eskalacijom. Međutim, da li akcije Rusije konačno mogu da ubede Ameriku, da počne da isporučuje avione koje Ukrajina traži - pita analitičar.

Zona zabrane letova

Poslednja opcija, prema autoru, mogla bi biti zona zabrane letova. Volodimi Zelenski je na početku sukoba zatražio od zemalja NATO-a, da uvedu zonu zabrane letova iznad Ukrajine.

SAD bi se mogle suočiti sa sličnim pozivima nakon incidenta s dronovima, ali kao i kod svake vojne opcije, rizici su veliki.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
db

18.03.2023 23:52

Zonu zabrane letova već drži Rusija - dakle to nije opcija , a ostale su mere cirkus.