DRAMATIČNO Šokantne ispovesti preživelih dočaravaju pravu sliku užasa u Grčkoj
Foto: AP/Foto AP, Instagram

- Bila sam u trećem vagonu, u kojem je bila još jedna devojka sa mačkom. Šetali smo je gore-dole i igrali se sa njom. U trenutku sudara uspela sam da sednem na svoje mesto, a oni koji su bili u hodniku nisu preživeli. Vagon se zapalio i osetila sam da mi je kosa u plamenu - prenela je Evdokija dramatično iskustvo iz mrklog mraka, hladne prve martovske noći.

- Panika je blaga reč da opišem šta se dešavalo. Pronašli smo izlaz kroz olupinu i shvatili da smo na visini drugog sprata, jer je još jedan vagon bio pod našim. Morala sam da biram da li ću da izgorim ili slomim kosti padom u provaliju. Izabrala sam skok - ispričala je Evdokija i nastavila:

- Držala sam se za vagon sve dok sam mogla, a onda sam bacila jaknu na zemlju da ublažim pad. Nažalost, pala sam na kamen i slomila karlicu. Zbog adrenalina nisam ni osetila bol i samo sam trčala unaokolo, zahvaljujući bogu što sam živa!

Potraga za preživelima nastavljena je i juče. Radnici hitne pomoći koristili su dizalice i drugu tešku mašineriju da pomeraju velike razvaljene delove olupina, otkrivajući još tela.

Glavna forenzičarka u Larisi Rubini Leondari rekla je da su ukupno 43 tela doneta na pregled i da će biti potrebna DNK identifikacija, jer su u velikoj meri unakažena. Grčka vatrogasna služba saopštila je da je 57 ljudi ostalo hospitalizovano, uključujući šestoro na intenzivnoj nezi, dok je više od 15 otpušteno nakon lečenja.

Mada još nema zvaničnog saopštenja vlasti, mediji spekulišu da je za nesreću odgovoran šef stanice u Larisi, koji je zaboravio da ručno okrene ključeve preko kojih se na čvorovima mehanički reguliše prolaz vozova, pa su obe kompozicije bile na istom koloseku, jureći jedna ka drugoj u sigurnu smrt.

Haos posle tragedije

Zaposleni u grčkim železnicama i metroima najavili su 24-časovni štrajk upozorenja zbog, kako su naveli, hroničnog zanemarivanja problema na železnici, a protesti građana zbog teške železničke nesreće, u kojoj je za sada poginulo 47 ljudi, održani su u nekoliko gradova.

U Atini je oko hiljadu demonstranata marširalo u znak protesta zbog ove tragedije, a manji sukobi su izbili kad su neki demonstranti bacali kamenje na kancelarije grčkog železničkog operatera i policiju za razbijanje demonstracija i palili kontejnere, objavio je „Ekatimerini“. Protesti su održani i u Solunu i u Larisi, u blizini mesta gde se sudar dogodio u utorak uveče, objavio je Bi-Bi-Si. U tim protestima nije bilo uhapšenih ni povređenih.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading