ZAPAD U PANICI "Moramo da sprečimo pojavu novog Putina"
Foto: AP/AP Mikhail Klimentyev

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok pozdravila je kinesku mirovnu inicijativu za okončanje rata u Ukrajini, ali je odbacila bilo kakve teritorijalne ustupke Rusiji. Pravedan mir pretpostavlja "da onaj ko je narušio teritorijalni integritet, odnosno Rusija, povuče svoje trupe iz okupirane zemlje“, rekao je Berbok na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu.

"Svetski mir se zasniva upravo na činjenici da svi priznajemo teritorijalni integritet i suverenitet svake zemlje“, dodala je ona.

Nemački stav je, nastavila je ona, da bez potpunog povlačenja ruskih snaga iz Ukrajine nema šanse za okončanje skoro jednogodišnjeg sukoba, a neprihvatljivi su svi zahtevi da se rat okonča teritorijalnim ustupcima Rusiji. 

Ona je takođe, po ugledu na generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, rekla da ruskog predsednika Vladimira Putina ne treba nagraditi za invaziju na Ukrajinu i da je to način da spreči one koji žele da se ugledaju na njega.

Stoltenberg je ranije rekao da Kina pomno prati ishod ukrajinskog rata i da procenjuje sopstvene planove u "svom delu sveta”. Strahuje se da bi ruska pobeda u Ukrajini podstakla Kinu da upotrebi vojnu silu protiv Tajvana.

ZAPAD U PANICI

Foto AP

 

Kineski predlog

Kina je danas u Minhenu saopštila da će predstaviti mirovnu inicijativu za okončanje jednogodišnjeg rata u Ukrajini, koja se zasniva na dijalogu sukobljenih strana i poštovanju teritorijalnog integriteta. 

Šef kineske diplomatije Vang Ji rekao je da će Peking izneti predlog političkog rešenja ukrajinske krize na osnovu principa povelje UN.

Ne precizirajući na koga misli, Vang je takođe rekao da postoje "snage koje ne žele da pregovori uspeju i da se rat završi” i da sankcije ne rešavaju sukobe između država. Nakon konferencije, Vang će otputovati direktno u Moskvu. Na pitanje kakvu šansu je dala kineskoj inicijativi, Berbok je rekla: "Ako radite za mir cele godine, morate da iskoristite svaku šansu za mir“.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Miso

25.02.2023 00:30

Zašto ne poštuju onda Srpski integritet ,ako kaže mora se poštovati suverenitet svake zemlje,malo su kontradiktorni ovi zapadni idioti.