LEDENI TUŠ ZA KIJEV To je crvena linija, Putin to neće tolerisati!
Foto: Alo/ilustracija

Ovo je rekao američki državni sekretar Entoni Blinken u intervjuu na "Zoom"-u sa grupom eksperata u sredu, prenosi Politiko.

Prvi čovek Kremlja smatra da je Krim deo Rusije, a ne Ukrajine, i ne bi voleo da vidi poluostrvo otrgnuto iz njegovih kandži, iako je upravo to učinio Ukrajini pre skoro deceniju, piše Politiko.

Komentari visokog američkog diplomate, koji će sigurno frustrirati Kijev, došli su pošto je neko upitao u privatnom pozivu da li su SAD spremne da pomognu Ukrajini da postigne svoj dugoročni cilj ponovnog zauzimanja teritorije koju je Moskva zauzela.

Četiri osobe upoznate sa Blinkenovom reakcijom kažu da Sjedinjene Države ne podstiču aktivno Kijev da ponovo preuzme Krim, već da je to isključivo odluka ukrajinskog režima. Glavni fokus američke administracije je da pomogne Ukrajini da napreduje tamo gde se vode borbe, uglavnom na istoku.

Ta procena odražava komentare zvaničnika Pentagona poslednjih nedelja, koji su govorili o teškim borbama u Donbasu i južnoj Ukrajini i doveli u pitanje kapacitet Ukrajine da preuzme Krim u bliskoj budućnosti.

Prema dva izvora, Blinken je ostavio utisak da SAD ne osećaju da bi pokušaj preuzimanja Krima u ovom trenutku bio mudar potez. Te reči nije posebno izgovorio, naglasili su.

Druga dva izvora nisu na taj način razumela Blinkenove izjave. Oni prenose da je američki državni sekretar ocenio da je odluka isključivo u rukama Ukrajinaca šta će pokušati da preduzmu silom.

Iako američke i NATO diplomate i vojni zvaničnici nikada nisu odstupili od svog javnog stava da je Krim deo Ukrajine, od 2014. nisu učinili malo da ospore rusku invaziju i okupaciju poluostrva, piše Politiko.

- Poruka je da postoji velika neizvesnost kako će se stvari odvijati, a glavno je pitanje da li bilo koja strana ima kapacitet da ostvari velike dobitke, rekao je jedan od stručnjaka.

Četiri osobe anonimno su progovorile za Politiko o sadržaju razgovora koji se ne snimaju. Stejt department je odbio da komentariše izjave date na sastanku u Zoomu, koji je veoma sličan prethodnim razgovorima koje je Blinken vodio sa spoljnim stručnjacima kako bi dobio drugačiju perspektivu o sukobu.

Blinken će se pridružiti drugim stranim zvaničnicima, uključujući ljude iz Ukrajine, na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu.

Blinken je još jedan u nizu Bajdenovih zvaničnika koji su kritikovali planove Ukrajine za Krim. Pre dve nedelje, visoki zvaničnici Pentagona rekli su članovima Komiteta za oružane snage Predstavničkog doma da ne misle da bi Ukrajina mogla ponovo da preuzme poluostrvo u bliskoj budućnosti.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading