OTKRIVENA AHILOVA PETA AMERIČKE ODBRANE! Ruski stručnjaci tvde: Naš MiG-31 brzo bi rešio problem
Foto: EPA/Foto: EPA Maxim Shipenkov

Rusija bi brže neutralizovala "balonsku pretnju", tvrde ruski vojni komentatori i kažu da bi Rusija, za razliku od Sjedinjenih Država kojima je bila potrebna čitava nedelja da obore kineski balon za osmatranje svojim naprednim i skupim avionom F-22, mogla brže da se izbori sa takvom pretnjom svojim MiG-31.

Prema američkom Ministarstvu odbrane, balon je prvi put ušao u vazdušni prostor SAD iznad Aleutskih ostrva 28. januara. Dva dana kasnije, prošao je u kanadski vazdušni prostor pre nego što se vratio u SAD iznad severnog Ajdaha 31. januara. Balon se zatim kretao na jugoistok pa iznad Atlantika gde ga je kod obala Južne Karoline, američki "raptor" konačno srušio 4. februara.

Bajdenova administracija našla se na udaru kritika jer je toliko dugo čekala da obori balon. "Trebalo je da oborimo ovaj balon iznad Aleutskih ostrva. Nikada nismo smeli da dozvolimo da prođe kroz ceo kontinentalni deo Sjedinjenih Država", rekao je republikanski senator Tom Koton, član Komiteta za oružane snage.

Predsednik Džozef Bajden je rekao da je 1. februara izdao naređenje da se balon obori nakon što je prešao u Montanu, ali je Ministarstvo odbrane preporučilo da se sačeka dok ne stigne iznad otvorenog mora, kako bi se zaštitili civili od krhotina. Balon je inače leteo na dvostruko većoj visini od one na kojoj lete komercijalne letelice, podseća "Jurejžan tajms".

Međutim, ruski vojni komentatori smatraju da je američkoj vojsci nedostajalo sredstava da se odmah pozabavi balonom i da je čekala da se balon zagreje na suncu kako bi termo raketa AIM-9Ks mogla da ga obori, prenoi RT Balkan.

Kineski balon navodno je leteo na visini od 60.000-70.000 stopa (18.000-21.000 metara), ali je oboren sa visine od 40.000 stopa (12.000 metara). Među američkim lovcima, F-22 "raptor" ima najviši plafon rada od nešto više od 50.000 stopa (15.000 metara), što znači da nije mogao da upotrebi svoj top od 20 mm M61A2 da puca na balon koji leti iznad njega.

"Raptor" nije imao izbora osim da koristi infracrveni vođeni AIM-9Ks, pošto balon napunjen gasom nema "trag" za radarski vođenu raketu, navodi portal.

To je razlog zašto čak ni većina raketnih sistema zemlja-vazduh (SAM) ne bi mogla da deluje protiv takve "pretnje", jer radari protivvazdušne odbrane neće nužno otkriti balon na velikoj visini. Stoga, piše "Jurejžan tajms" ovi baloni na velikim visinama predstavljaju jedinstvenu pretnju za zemlje bez odgovarajućih sredstava za zaštitu od njih.

Dakle, šta bi Rusi uradili kada bi takav balon ušao u njihov vazdušni prostor?

Ruski komentatori tvrde da bi mogli brzo da se izbore sa balonom na velikim visinama koristeći svoj MiG-31, koji ima "plafon" od najmanje 67.000 stopa (20.000 metara)

Prema njihovim rečima, MiG-31 naoružan topom GŠ-6-23M kalibra 30 mm sa šest cevi mogao je da oslobodi balon municiju od 260 metaka u roku od dve sekunde, što bi trebalo da bude dovoljno da ga izduvaju i spuste na tlo.

Komentatori dalje tvrde da bi se na visinama većim od 60.000 stopa domet topovskih metaka povećao zbog manjeg otpora vazduha, što bi omogućilo avionu MiG-31 da puca na balon sa velike udaljenosti.

Štaviše, komentatori ističu da je MiG-31 izveden od "nezasluženo zaboravljenog MiG-25", kome je nedostajao top i bio je opremljen samo projektilima.

UZBUNA U VAZDUŠNOJ ZONI ALJASKE SAD i Kanada presreli ruske borbene avione

Ipak, tvrde da je čak i MiG-25 mogao da se nosi sa takvom pretnjom balonom na velikim visinama koristeći televizijski navođene rakete (TGM).

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading