SUKOB AMERIKE I KINE NEIZBEŽAN? Vojsci stiglo pismo: "Pripremite se. Uskoro ćemo biti u ratu"
Shutterstock/Alo! ilustracija J.V.

Jedan od najviših vojnih komandanata, na čijoj uniformi se ponosno nalaze četiri generalske zvezde, poslao je juče pismo svojim oficirima, piše En-Bi-Si njuz, u kojem ih obaveštava da predviđa početak rata sa Kinom u naredne dve godine.

On ih upozorava da se ozbiljno pripreme za vojni sukob sa drugom najjačom vojnom silom sveta.

"Nadam se da grešim. Ali sve u meni govori da ću se boriti 2025. godine", rekao je svojim oficirima general Majk Minihan, pod čijom komandom su snage od skoro 50 hiljada vojnika i 500 letelica. General Minihan u svom pismu piše da će i Tajvan i SAD sledeće godine imati predsedničke izbore, što će otvoriti priliku kineskom lideru Si Đinpingu da napadne Tajvan.

Memorandum je upućen svim komandantima u Komandi vazdušne mobilnosti i drugim operativnim komandantima Vazduhoplovstva. Svima je naređeno da do 28. februara jave generalu Minihanu o svim naporima koje su uložili u pripremama za borbu protiv Kine.

Takođe, general ih savetuje da prihvate određeni rizik u pripremama i vežbama za eventualni sukob sa Kinom.

Nakon što je sadržaj njegovog pisma objavljen u medijima, zvaničnik američkog Ministarstva odbrane rekao je da Minihanovi komentari "ne predstavljaju stav ministarstva o Kini".

Šef Odeljenja za odnose sa javnošću u Ministarstvu odbrane general Patrik Rajder rekao je da "nacionalna odbrambena strategija jasno pokazuje da je Kina glavni izazov za Ministarstvo odbrane“.

"Naš fokus ostaje da radimo zajedno sa saveznicima i partnerima na očuvanju mirnog, slobodnog i otvorenog indo-pacifičkog regiona", rekao je Rajder.

NBC Nevs podseća da je još u martu 2021. Filip Dejvidson, tadašnji komandant američke indo-pacifičke komande, rekao na saslušanju pred Komitetom za oružane snage Senata da je "Tajvan očigledno jedna od ambicija Kine“.

"Mislim da će se pretnja ispoljiti do kraja decenije. Zapravo, u narednih šest godina", rekao je Dejvidson.

Nedavno je ministar odbrane Lojd Ostin, odgovarajući na pitanje da li je kineska invazija na Tajvan neizbežna, rekao: "Ono što vidimo u poslednje vreme je veoma provokativno ponašanje kineskih snaga.

"Ali da li to znači da je invazija neizbežna? Ozbiljno sumnjam u to", rekao je ministar.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading