ŠEFICA EK PONOVO POD LUPOM ZBOG VAKCINA Evo ko se još zainteresovao šta krije telefon Ursule fon der Lajen
EPA/HAYOUNG JEON

Napokon se i Evropski parlament zainteresovao za sadržaj prepiske šefice Evropske komisije i prvog čoveka kompanije „Fajzer” neposredno pred sklapanje ugovora o nabavci vakcina vrednog oko 35 milijardi evra, pa će zatražiti od Ursule fon der Lajen da se pojavi pred njihovim odborom za kovid 19.

U saopštenju koje je ekskluzivno za portal „Politiko” poslala predsednica odbora, belgijska evroposlanica Ketlin van Brempt, navedeno je da članovi odbora žele da pitaju šeficu EK o njenoj ulozi u pregovorima o nabavci vakcina i sklapanju ugovora na vrhuncu pandemije, a posebno ih zanima da čuju više o porukama koje je pre potpisivanja razmenila s direktorom kompanije „Fajzer”.

Van Bremptova je za „Politiko” rekla da EP ima sva prava da dobije informacije o modalitetima troškova koje je EU izdvojila za proizvodnju i kupovinu vakcina, kao i o preliminarnim pregovorima koji su prethodili potpisivanju ugovora.

EU je potrošila mnogo javnih sredstava na kupovinu i proizvodnju vakcina protiv virusa, pa javnost već neko vreme intrigira zašto je šefica EK razmenjivala poruke s izvršnim direktorom kompanije Albertom Burlom, a pogotovu zašto ih krije.

Naime, mesecima traje pritisak na Lajenovu, koja je priznala da je razmenjivala poruke s Burlom, da obelodani sadržaj prepiske koju su vodili u jeku pandemije i u času dok je unija pregovarala s ovom kompanijom o nabavci cepiva. O njihovoj prepisci u susret ugovoru vrednom oko 35 milijardi evra prvi je u aprilu 2021. pisao „Njujork tajms” navodeći da su šefica EK i izvršni direktor „Fajzera” oko mesec dana razmenjivali SMS-ove, nakon čega je kompanija dobila unosne poslove s EU. Američki list pokrenuo je i druge novinare koji su tražili uvid u poruke, što zakonom treba da im bude omogućeno. Evropska komisija odbila je njihov zahtev ali je pritisak medija rastao pa su potom odgovorili da ne mogu da pronađu prepisku, te da, uzgred, i nisu u obavezi da to urade.

Situacija je dodatno „zakuvana” kad se umešala evropski ombudsman Emili O’Rajli, kojoj je komisija odgovorila da se tekstualne poruke kao kratkotrajni, efemerni dokumenti ne čuvaju, zbog čega ih ne poseduju. O’Rajlijeva je potom u izveštaju objavila da se ne mora čuvati ceo tekstualni sadržaj, ali da ovaj vid komunikacije potpada pod Zakon o transparentnosti EU, zbog čega one relevantne treba čuvati, te da nije kredibilno tvrditi drugačije. Tako je nastala afera „Dilitgejt”, nakon koje je Evropsko javno tužilaštvo pokrenulo istragu o nabavci vakcina.

Sada je i odbor Evropskog parlamenta za kovid 19, koji se bavi nabavkom vakcina, odlučio da sasluša Lajenovu. Odbor je do sada čuo mišljenje revizorskog suda i ombudsmana, a razmatra ugovor potpisan s „Fajzerom” i njegovim nemačkim partnerom, farmaceutskom kompanijom „Bajontek”.

„Politiko” navodi da se direktor Albert Burla nije pojavio na poziv odbora, već je poslao zamenu, jednog činovnika. U skladu sa propisima, poziv će biti poslat predsednici Evropskog parlamenta Roberti Mecoli, koja će odlučiti da li će tražiti od Ursule fon der Lajen da prisustvuje saslušanju. Briselski portal podseća da je Mecola član grupe desnog centra Evropske narodne partije, koja je Lajenovu imenovala na čelo EK. Međutim, i ona, kao i Burla, može da se ne pojavi pred članovima odbora za kovid 19. „Politiko” ističe da poziv, ako ga bude, nema pravnu snagu.

Međutim, valja podsetiti na nezgodan čas s obzirom na to da su pozivi na transparentnost u radu EU postali izuzetno glasni otkad je Evropski parlament, a samim tim i Evropsku komisiju, protresao korupcionaški skandal „Katargejt”, koji je iza rešetaka bacio koleginicu Roberte Mecole, jednu od potpredsednica EP Evu Kaili. Stoga bi moglo da se dogodi da Ursula fon der Lajen odluči da ne može da kaže „ne” odboru za kovid 19.

Kad je odjeknula vest da i u srcu Brisela, „alergičnom” na korupciju, ima potkupljivih – pogotovu da tamošnjim zvaničnicima džepove pune zalivske države poput Katara, kojem dele moralne i sve druge lekcije u paketu – Roberta Mecola je obećala temeljne reforme Evropskog parlamenta. Rekla je da moraju jasno dati na znanje da se evropskim institucijama ne može trgovati, te da je transparentnost od ključne važnosti.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading