"MORAMO BITI PRIPREMLJENI ZA NAJGORI SCENARIO" Jedno mesto u Ukrajini posebno brine Nemce
Foto: Shutterstock

Stanovnici Nemačke moraju biti pripremljeni za nuklearnu katastrofu, upozorile su vlasti u Berlinu. Kako je istaknuto, sukobi između Moskve i Kijeva mogli bi da eskaliraju, a preti opasnost i od incidenta u nuklearnoj elektrani Zaporožje, kao i nuklearkama u Evropi, te bi građani morali da se spreme za najgore.

Mogući svi scenariji

Predsednica nemačke federalne kancelarije za zaštitu od radijacije Inge Paulini izjavila je da je "ruska agresija" u Ukrajini javnosti jasno stavila do znanja da svi moraju biti pripremljeni na razne vrste nuklearnih vanrednih situacija.

- Planiranje spremnosti za nuklearne incidente u poslednjih deset godina obuhvata sve scenarije koji su fizički mogući. Čak i nakon gašenja nuklearnih elektrana u zemlji, bićemo usredsređeni na zaštitu od atomskih incidenata. Radijacija ne poznaje granice. Ako se ikada dogodi nuklearni incident u Evropi, Nemačka će takođe osetiti posledice - kazala je Paulinijeva za novine nemačke medijske grupe Funke.

Prema njenim rečima, Nemačka ima mrežu od 1.700 stanica koje stalno mere nivo radijacije u zemlji.

- U slučaju nuklearne vanredne situacije, vlasti su zadužene da zaštite narod - kazala je Paulinijeva, koja nije detaljnije opisala šta će to Nemačka preduzeti u slučaju atomskog incidenta.

Osim rata u Ukrajini, koji može da se pretvori u nuklearni, i napetosti zbog situacije oko tamošnje atomske centrale Zaporožje, opasnost Nemačkoj preti i iz komšiluka, budući da okolne zemlje planiraju da grade nuklearke.

- Mnoge naše komšije planiraju da izgrade nuklearne elektrane, što povećava rizik od incidenata u tim objektima. To može da ugrozi celu Evropu, pa i Nemačku - izjavila je Paulinijeva.

Strah od rata

Budući da nemačke komšije još nisu napravile nuklearne elektrane, opasnost od incidenata trenutno je nikakva. Međutim, Nemci sa razlogom strahuju od incidenta u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini. U pitanju je najveća atomska centrala u Evropi, koja je pod kontrolom Rusije još od marta, a koju poslednjih meseci ukrajinska vojska stalno granatira.

Lekcije Černobilja i Fukušime

Inge Paulini je rekla da je iz nuklearnih incidenata u Černobilju i Fukušimi naučeno da se nuklearni incidenti ne mogu kontrolisati.

- U pitanju nisu samo zdravstvene posledice od izlaganja radijaciji već i dugoročne posledice po ljude i okolinu. Ovakve katastrofe uvek imaju i značajne psihološke i socijalne posledice. To se skupo plaća - kazala je Paulinijeva.

Rusija je pojačala odbrambene kapacitete oko elektrane, a namerava i da izgradi zaštitnu kupolu oko rezervoara istrošenog nuklearnog goriva, koje je više puta bilo na meti snaga odanih Kijevu. Ipak, dok se to ne dogodi, rizik od nuklearne katastrofe, veće nego one u Černobilju 1986, ostaje veoma visok.

S druge strane, Rusija stalno uverava da ne namerava da iskoristi nuklearno oružje u Ukrajini, ali u Evropi raste strah od toga da će se rat ipak pretvoriti u atomski. Mnoge zemlje nabavile su i podelile građanima tablete joda, koje bi trebalo da umanje efekat radijacije. Osim toga, i druge zemlje, kao i Nemačka, prave planove u slučaju nuklearne vanredne situacije.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading