ULAZAK U NOVU ENERGETSKU ERU Turska dobila najveće podzemno skladište plina u Evropi
EPA/ Robert Ghement

U Silivriju je upriličen program povodom završetka projekta povećanja kapaciteta podzemnog skladišta gasa, na kojem se obratio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, javlja Anadolu Agency (AA), a prenosi portal biznisinfo.ba.

ERDOGAN ZAPUŠIO USTA EVROPSKOJ UNIJI Ko je Borelj da ocenjuje naše odnose sa Rusijom u pogledu sankcija?

"Povećanjem kapaciteta Silivri je postao najveće podzemno skladište plina u Evropi”, rekao je Erdogan.

Naglasio je kako je Turska danas, s energetskim uslugama koje pruža svojim građanima i industriji, po količini zaliha 17. zemlja na svetu.

"Ulazimo u novu eru u kojoj ćemo svoju zemlju dovesti do vrha ubirući plodove truda koji smo uložili u poslednjih 20 godina”, rekao je Erdogan i dodao:

"Cilj je da našu državu što pre transformišemo u globalni centar u kojem će se određivati referentna cena prirodnog gasa. Odredili smo našu energetsku viziju za smanjenje naše spoljne zavisnosti od primarnih resursa sa 71 posto na 13 posto do 2053. godine.”

Nakon povećanja kapaciteta, skladište će moći da zadovolji približno osam odsto godišnjih potreba Turske za prirodnim gasom.

Potrebe objekta za električnom energijom podmirivaće vetroturbina instalirane snage 4,2 megavata. Skladišni kapacitet povećan je s 3,2 milijarde na 4,6 milijardi kubnih metara.

Dnevni povratni proizvodni kapacitet povećan je sa 28 miliona na 75 miliona kubnih metara.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading