KOŠARKAŠICA ZA "TRGOVCA SMRĆU" Evo ko je Rus kojeg su Amerikanci vratili Moskvi za Grajnerovu!
EPA

Ozloglašeni švercer oružja godinama je umicao američkim vlastima iako je važio za jednog od najvećih državnih neprijatelja SAD. Kad je konačno uhvaćen, But je pred američkim sudom osuđen na 25 godina zatvora. Presuda je utvrdila da je ovaj Rus učestvovao u zaveri da se ubijaju Amerikanci, sarađivao s teroristima i prodavao oružje kolumbijskim gerilcima, koji su poznati kao FARK. Na presudu izrečenu Butu 2012, Kremlj je reagovao rečima da je ona bila „neosnovana i pristrasna”.

But je godinama umicao međunarodnim poternicama sve dok ga  američki agenti nisu uhapsili na Tajlandu 2008. Po njegovoj životnoj priči snimljen je i holivudski film „Gospodar rata” sa Nikolasom Kejdžom u glavnoj ulozi.

U Americi se smatra da je But bio oficir za vreme Sovjetskog Saveza i da je iskoristio raspad SSSR-a da bi švercovao sovjetsko oružje u Liberiju, Sijera Leone i Avganistan. Prema američkim izvorima, But ne bi mogao da prodaje oružje u ratnim zonama da nije imao pomoć Kremlja pa je verovatno radio za rusku obaveštajnu službu.

Kako prenose američki mediji, Ministarstvo pravde i Pentagon bili su protiv toga da se Viktor But oslobodi jer predviđaju da će se trgovac oružjem vratiti starom "zanatu" i ponovo predstavljati pretnju po Ameriku i njene saveznike.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading