KINEZI ZABRANILI GOVOR ŠARL MIŠELA Evo šta je bila brutalna poruka
EPA RONALD WITTEK

Kineske vlasti su zabranile emitovanje govora predsednika Saveta EU Šarla Mišela tokom ceremonije otvaranja međunarodnog sajma u Šangaju, prenose danas belgijiski mediji i dodaju da je vest potvrdio i Mišelov portparol Barend Lejts.

Mišel je snimio video-poruku koja je trebalo da bude emitovana zajedno s porukama drugih svetskih lidera na otvaranju sajma "China International Import Expo (CIIE)" u petak.

U poruci Mišel kritikuje „ilegalni rat“ koji Rusija vodi u Ukrajini i apeluje na Kinu da izvrši veći pritisak na Rusiju i da traži od nje da okonča rat.

- Kina treba da igra svoju ulogu, koristeći svoj uticaj, da zaustavi brutalni rat Rusije. Vi možete da pomognete da se ova situacija okonča - rekao je Mišel u poruci.

NEMAČKA I KINA SPREMNE ZA SARADNJU Oko jedne stvari Šolc i Si se bezuslovno slažu

Kineske vlasti su odlučile da ne emituju ovaj govor, smatrajući ga previše kritičnim.

- Predsednik Mišel je pozvan da se obrati na ovoj ceremoniji. Kao što su zahtevale kineske vlasti, mi smo zaista poslali unapred snimljenu poruku, koja na kraju nije emitovana. Razgovarali smo o tome normalnim diplomatskim kanalima - rekao je Lejts.

Kineska ministarstva spoljnih poslova i trgovine, organizatori sajma i gradska vlada Šangaja nisu bili dostupni za komentar.

Prethodno je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Žao Lijan pozvao grupu G7 da prestane da se meša u unutrašnju politiku Kine.

- Stav Kine o Hongkongu, Sinđijangu i Tajvanu je jasan i dosledan. Takozvano zajedničko saopštenje ministara spoljnih poslova zemalja G7 ignoriše našu poziciju i objektivne podatke, zlobno i lažno optužuje Kinu i predstavlja mešanje u unutrašnje poslove naše zemlje - izjavio je Žao Lijan.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading