SPREMAJU SE ZA NUKLEARNI NAPAD? Američko ministarstvo povuklo prvi potez
Shutterstock/Tanjug/AP

Naime, američka vlada je nedavno najavila kupovinu joda – u ogromnim količinama.

Jod se, zapravo, koristi u hitnim slučajevima za ublažavanje simptoma radijacije u nuklearnom napadu.

Bajdenova administracija veoma ozbiljno shvata Putinove pretnje, pa je Ministarstvo zdravlja objavilo da će potrošiti i 290 miliona dolara na poseban lek protiv radijacije pod nazivom "Nplate", koji planira da doda u svoje zalihe za "nuklearne vanredne situacije".

"Nplate", takođe poznat kao romiplostim, koristi se kao tretman za one koji su akutno izloženi zračenju.

 

 

Ovaj potez najjače svetske sile dovoljan je razlog za uzbunu. U avgustu je generalni sekretar UN Antonio Gutereš takođe poslao jezivo upozorenje da je svet za "jednu pogrešnu procenu" udaljen od opšteg nuklearnog uništenja.

Zvaničnici američkog Ministarstva zdravlja rekli su Rojtersu da je kupovina "Nplate-a" deo tekućih napora da se zemlja pripremi za širok spektar pretnji, uključujući mogući nuklearni napad.

- Prvi put od kubanske raketne krize, suočavamo se sa direktnom pretnjom upotrebe nuklearnog oružja, rekao je Bajden prošle nedelje.

Sve ovo ukazuje na činjenicu da je počela jasna kampanja razmene poruka da se američka javnost obaveštava o potencijalnoj opasnosti od nuklearnog napada, kao i o tome šta da se radi u slučaju najgoreg scenarija.

U septembru su u američkim vozovima i stanicama metroa počeli da se pojavljuju plakati koji objašnjavaju šta da se radi u slučaju "radijacione opasnosti".

Građani se upućuju da se u slučaju napada sklone u podrum, da ne izlaze po obaveštenju, već da budu obavešteni putem radija, TV-a, računara ili mobilnog uređaja.

- Veoma optimistično - napisao je jedan korisnik Tvitera.

Ovo su standardna uputstva, a nedavno su ovekovečena kada je uprava za vanredne situacije grada Njujorka objavila javno saopštenje na istu temu. Prema informacijama pronađenim na posterima u američkim podzemnim željeznicama, ovu konkretnu poruku objavilo je Ministarstvo za unutrašnju bezbednost.

Dok svetu preti nuklearni napad, praktična politika Bajdenove administracije nije naročito utešna. Analitičari tvrde da su Putinove pretnje deo strategije rata straha, čiji je krajnji cilj da odvrati Zapad od pomoći Ukrajini.

Ono što ruski raspirivači straha svakako razumeju je da ne možete vladati pepelom. Ako se nuklearna aktovka otvori, a odgovorni pobegnu u bunkere – u tom trenutku novac ništa ne znači, a to je svima jasno – čista sila postaje jedina važna moć.

Pratite nas na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading