RUSIJA ĆE MORATI DA SE ODREKNE TERITORIJE Bajden se oglasio pa otkrio plan Amerike za Ukrajinu, evo šta se sprema
Foto: Tanjug/AP

„Da li Ukrajina mora da ustupi teritoriju da bi postigla mir„, pitao je novinar Bajdena nakon njegovih primedbi na izveštaj o poslovima u maju.

„Od početka sam govorio i bio sam — nisu se svi složili sa mnom — ništa o Ukrajini bez Ukrajine“, počeo je Bajden svoj odgovor. „To je njihova teritorija. Neću im govoriti šta treba, a šta ne treba da rade. Ali čini mi se da će u nekom trenutku na toj liniji ovde morati da dođe do sporazuma“, dodao je predsednik. „A šta to podrazumeva, ne znam. Mislim da u to vreme niko ne zna. Ali u međuvremenu, nastavićemo da dovodimo Ukrajince u poziciju u kojoj mogu da se brane“, nastavio je Bajden.

RUSIJA ĆE MORATI DA SE ODREKNE TERITORIJE Bajden se oglasio pa otkrio plan Amerike za Ukrajinu, evo šta se sprema

EPA Yuichi Yamazaki / POOL

 

Bajdenovi potčinjeni su ranije izrazili otvorenost da Ukrajina ustupi zemlju kako bi umirila Putina. Na primer, direktorka za komunikacije Bele kuće Kejt Bedingfild rekla je u martu da neće „presuditi” o tome. Ali nije jasno da li bi Ukrajina zaista pristala da bude podeljena.

Međutim, u intervjuu za Nevsmak ove nedelje, Zelenski je udvostručio: „Nismo spremni da ustupimo nijednu našu teritoriju, jer su naše teritorije naše teritorije: to je naša nezavisnost, naš suverenitet; to je problem.“

Iako je Bajden izlio milijarde dolara američke pomoći i vojnog materijala u Ukrajinu, on je često bio u sukobu sa prozapadnom vladom zemlje.

Bajden je takođe, navodno, iznervirao ukrajinske zvaničnike u januaru, kada je navodno rekao Zelenskom da se pripremi za „ugrađivanje” Kijeva. Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Emili Horn opisala je izveštaj kao „potpuno lažan“. Ali Zelenski je kasnije rekao da je odbio ponudu SAD da ga odvezu na sigurno uz opasku: „Borba je ovde; Treba mi municija, a ne vožnja.”

Najnovije vesti o ukrajinskom ratu pratite na našem blogu UŽIVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Pera

10.06.2022 08:15

Ko bre tebe šta pita izlapeli starcu. I ovi ludi Amerikanci vise neznaju koga biraju, a ovaj ce im doci glave.