Deo vojske SAD priprema državni udar!
foto AP, EPA, Tanjug
Deo vojske SAD priprema državni udar!

foto AP, EPA, Tanjug

 

Ovo su u autorskom tekstu za list „Vašington post“ napisali generali Pol Iton, Antonio Taguba i Stiven Anderson, koji, između ostalog, navode da su znaci mogućih nemira u Vojsci SAD „više nego očigledni“.

- Veliki broj veterana i aktivnih pripadnika američke vojske učestvovao je u napadu na Kapitol. Više od jednog od 10 optuženih za napad tog dana ranije je bio deo američke vojske. Grupa od 124 penzionisana vojna oficira, pod imenom „Flag Officers 4 America“, objavila je pismo koje je, između ostalog, ponovilo lažne napade Donalda Trampa na legitimnost predsedničkih izbora. Što je još više zabrinjavajuće, nedavno je brigadni general Tomas Mančino,  koji predvodi trupe Nacionalne garde u Oklahomi, odbacio naređenje predsednika Bajdena kojim se zahteva da svi pripadnici  garde budu vakcinisani, jer je, navodno, komandant garde u Oklahomi republikanski guverner, a ne predsednik SAD - upozoravaju Iton, Taguba i Anderson.

Ukoliko dođe do još jednog ustanka, mogućnost potpunog raspada komandnog lanca po partijskoj liniji, od vrha lanca do nivoa operativnog odreda, bila bi veoma zabrinjavajuća, tvrde generali, i naglašavaju da se ne može potpuno isključiti scenario organizovanja jedinica koje bi mogle da se pobune protiv vrhovnog komandanta američke vojske.

- Jasno je da je cela naša vojska ranije ove godine bila zapuštena. I dok je zemlja i dalje podeljena kao nikada ranije, moramo preduzeti korake da se pripremimo za najgore. Prvo, moramo učiniti sve da sprečimo novi ustanak. Nijedan lider koji ga je inspirisao nije odgovarao. Ali vojska ne može da čeka da izabrani zvaničnici reaguju. Pentagon bi odmah trebalo da naredi preispitivanje uloga svih pojedinaca, u uniformama i u civilu, koji su sebe postavili iznad Ustava SAD i integriteta izbornog procesa - kažu američki generali, i naglašavaju:

- Američko ministarstvo odbrane bi trebalo da sprovede simulacije u vezi sa mogućim budućim postizbornim pobunama ili bilo kojim novim pokušajem državnog udara da bi se već sad identifikovale određene slabosti. Takođe,

mora da počne da postavlja zaštitne mere za sprečavanje sabotaže ne samo u vojsci, već i u bilo kojoj agenciji koja radi rame uz rame s vojskom.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading