Martin Špegelj
Foto: Printscreen

General JNA Martin Špegelj uhvaćen je na snimku oktobra 1990. kako razgovara sa pomoćnikom. U to vreme rat još nije počeo. U razgovorima Špegelj govori o naoružavanju Hrvata u pripremi za otcepljenje Hrvatske i predstojećem građanskom ratu.

Hrvatsko rukovodstvo, uključujući i same glavne "glumce", u početku je brzo odbacilo trake kao lažne, tvrdeći da su navodno bezazleni snimljeni razgovori naknadno sinhronizovani. Njihovu autentičnost, međutim, kasnije je potvrdio i predsednik Hrvatske Stipe Mesić.

Kao rezultat afere, Franjo Tuđman ga je razrešio dužnosti. Špegelj je otišao u Austriju, gde je ostao nekoliko meseci.

On je snimljen i kako planira novi masakr nad Srbima posle genocida u II svetskom ratu na teritoriji NDH.

- Organiziraj dva-tri čovjeka za likvidaciju najopasnijih, fizičku likvidaciju. Dođe se u stan, kurir, pojavi se na vratima - dum, dum! - i siđe dolje stepenicama. Poslije nek oni traže policiju da utvrdi tko je. Siđe se stepenicama dolje, ide se kod drugog i drugog, odnosno istovremeno. Koji su najopasniji, mogu biti ubijeni na vratima. Nije u pitanju niti žena niti djeca, ništa to, to se ne pita.2. Ministar Špegelj:- A Knin ćemo riješit na taj način što ćemo pokasapiti - i tu imamo međunarodno priznanje za to. I onda ćemo pokasapiti i sigurno, pogotovo sada kada je ova kurva pobijedio u Srbiji.- Milošević?Ministar Špegelj:- Da. Sad su nam Amerikanci, drugi dan kad je on pobijedio, ponudili pomoć, a do tada su sve špekulirali - bi - ne bi, bi - ne bi. Kažu sad ovako, hiljadu komada transportera oklopnih, ovakvih, onakvih, automobila, šta ja znam, za sto tisuća vojnika kompletno naoružanje besplatno - govorio je Špegelj.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading