EU i Britanija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Prema informacijama našeg lista od dobro upućenih sagovornika, pritisci neće ići jedan za drugim, već bukvalno paralelno: Beograd će biti istovremeno suočen sa pritiscima po svim navedenim pitanjima.

- Znao je to predsednik Vučić očigledno kada je pre nekoliko dana govorio na tu temu. Signali iz zapadnog dela međunarodne zajednice su takvi da se ne treba ničemu dobrom nadati. Njima se očigledno žuri da završe priču po ovim pitanjima, odnosno da pre svojih izbora zatvore otvorena pitanja, a ova tri za njih to svakako jesu - kaže jedan od naših sagovornika.

Aleksandar Vučić

Alo

 

Podsetimo, ove godine Evropsku uniju očekuju izbori za Evropski parlament, koji bi zbog rata u Ukrajini i ekonomskih turbulencija mogli da donesu veliko jačanje desnice. S druge strane, Amerikanci su maltene već (pre)okupirani predsedničkim izborima u novembru i eventualnim povratkom Donalda Trampa u Belu kuću, što bi svakako u znatnoj meri okrenulo i spoljnu politiku SAD. 

Što se tiče Kosova i Metohije, suština je u tome da će od Srbije, odnosno predsednika Vučića tražiti ispunjavanje odredaba ohridskog sporazuma, to jest francusko-nemačkog plana, iako on taj plan nije potpisao i usmeno se jasno ogradio od stvari koje ne možemo sprovesti, određujući crvene linije ispod kojih Beograd neće ići. Brisel, međutim, traži implementaciju celog sporazuma i snage će se odmeravati uglavnom na tom polju.

Kad je u pitanju Republika Srpska, zahtev je jasan: distanciranje Beograda od Srpske u toj meri da ne bude aktivnije podrške rukovodstvu u Banjaluci.

Konačno, što se tiče sankcija Rusiji, pritisci, koji su donekle utihnuli poslednjih meseci, ponovo će eskalirati. Kako saznajemo, od Beograda se neće tražiti uvođenje svih paketa sankcija (za početak), već samo nekih, da bi se makar simbolično pokazalo Rusiji i Vladimiru Putinu da stvar tako stoji.

Uz tri ucene, svakako idu i pretnje, a njihov dijapazon je širok. Sankcije, svakako, nisu opcija, ali Zapad, kažu upućeni sagovornici, ima široku lepezu ekonomsko-političkih poluga kojima može na neki način, uslovno rečeno, da zaoštri odnos prema nama. Uporedo s tim, naravno, i da pojača delovanje svojih ovdašnjih saradnika (a ima ih i te kako), koji odavno rovare po Srbiji.

BONUS VIDEO

 


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading