Jelena Tanasković
Foto: Alo/Vladimir Marković

PIŠE: DAMIRA RAMADANI

Radna, brza, turbulentna i puna izazova bila je 2023. godina za Jelenu Tanasković, ministarku poljoprivrede. Ona je u novogodišnjem intervjuu za naš list potpuno iskreno pričala o svemu što joj se u ovoj intenzivnoj godini dešavalo te smo imali priliku da čujemo neke stvari iz njenog privatnog života o kojima se malo zna.

- Doduše, nikada nisam bila na odgovornijoj i višoj poziciji u svom radnom veku. Izazovi su se nizali, recimo, u februaru problem s mlekom, prelevmanima, otkupnom cenom, u martu stiže nova situacija, pa onda u aprilu nešto drugo. A za sve to vreme mi smo menjali kompletan sistem uređenja poljoprivrede u Srbiji. Ove godine smo uveli e-agrar, to je promena sistema i načina funkcionisanja. Stvarno mogu da kažem da smo napravili revoluciju.

Ne zna se da li ćete i sledeće godine ostati na čelu Ministarstva poljoprivrede, da li možete reći da je postavljen dobar osnov u tom resoru?

- Apsolutno da. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je imao viziju toga šta tačno hoće kada je poljoprivreda u pitanju. Dao mi je zadatak da se uredi sistem i ja sam se trudila da ispunim očekivanja. Ako uzmete u obzir da smo podvukli crtu, da smo u ovoj godini izmirili sva stara dugovanja, da je budžet za 2024. istorijski po tome što se poslednjih dvadeset i više godina nikada nije desilo da budžet bude namenjen toj godini i da je kompletno za mere iz te godine - uvek se prelivao iz prethodnog perioda. Moram da napomenem da će u januaru biti deo novca u uredbi planiran za one poljoprivrednike koji nam nisu poslali dopunu zaključno sa 31. 12.

 

Vi ste ekonomski stručnjak, kako ste se snašli na čelu resora poljoprivrede?

- Uređenje sistema, koji je bio moj zadatak, pre svega se ticao finansija, ekonomskog postavljanja stvari, podvlačenja crte, postavljanja novog načina funkcionisanja tako da poljoprivredni proizvođači brže i efikasnije dođu do svojih subvencija.

 

Šta ste naučili?

- Mnogo sam naučila. Jasno sam uvidela sve manjkavosti sistema, što sam i prezentovala premijerki i predsedniku i sad idemo u rešavanja, a veliki deo je već rešen u 2023. godini.

 

Da li ćete ostati u vladi?

- To treba da pitate nekog drugog. Zadovoljna sam što sam bila deo ove vlade i što sam imala priliku da učestvujem u ovako velikoj istorijskoj promeni, to je jedno veliko iskustvo.

Jelena Tanasković

Vladimir Marković

 

 

Kakva je bila vaša saradnja s premijerkom?

- Odlična. Premijerka ima puno razumevanja, isto razmišljamo. Veliku podršku za uvođenje e-agrara imala sam i od premijerke i od predsednika, u suprotnom ne bih u tome uspela.

 

Da li ste ove godine imali vremena za porodicu, prijatelje?

- Ne. Ove godine sam živela da bih radila.

 

Da li su oni imali razumevanja za to što vi nemate vremena za njih?

- Jesu, i hvala im na tome. Dobijala sam poruke od bliskih ljudi u kojima pišu: „Samo da ti kažem da te volim. Nema veze što te dugo nisam videla.“ U trenucima kada imam puno obaveza, to su poruke koje puno znače. Ove godine sam svima preskočila rođendane, takva je bila godina.

 

Gde ćete proslaviti Novu godinu?

- Biću s porodicom. Ne idem nigde, imaću možda dan ili dva slobodno.

 

Po čemu pamtite proslave Nove godine iz detinjstva?

- Moji roditelji su uvek bili u velikom društvu, ili smo išli kod nekog ili su naši prijatelji dolazili kod nas. Moja mama nikada nije pridavala važnosti ukrašavanju kuće i to je mene strašno nerviralo, tako da je sada moja kuća već krajem novembra okićena. Dekoracija mi je jako bitna.

Jelena Tanasković

Vladimir Marković

 

 

Koliko je ove godine bilo teško vašoj deci, s obzirom na vašu funkciju, da li su se suočavala s negativnim komentarima?

- Moja ćerka ima 16 godina, sin 10. Kada sam saznala da ću biti ministarka, sela sam i razgovarala sa njima. Rekla sam im da ću promeniti posao, a moja ćerka je na to odgovorila: „Mama, ti stalno menjaš posao.“ Rekla sam im da je ovo radno mesto drugačije po tome što ću možda malo više biti u medijima i da jedino što treba da znaju jeste da niko ne poznaje njihovu mamu bolje od njih.

 

Građanima želim sreću i mir

Šta biste građanima poželeli za Novu godinu?

- Da budu srećni, zadovoljni, da imaju mir i da veruju u sebe.

 

 Priroda mi ništa nije dala

Važite za jednu od najlepših političarki. Koliko vremena posvećujete izgledu, s obzirom na to da ste zbog posla često pred kamerama?

- Hvala vam na komplimentu. Ne osećam se tako. Sve je rad i trud. Svaki put kada se malo opustim, dobijem višak kilograma, pa to rešavam treningom i ishranom.

 

Pustila sam ih da odu

Da li je bilo i onih koji su rekli uobrazila se jer je postala ministarka?

- Bilo je, ali to i nisu prijatelji. Tako da sam ih samo pustila da odu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading