OD BRAŠNA DO RAKETA! Raskrinkana velika laž o izvozu srpskog oružja u Ukrajinu!
Foto: Tanjug/Darko Vojinovic (STF)

Proteklu nedelju obeležila je senzacija: u ruskom segmentu Telegrama bilo je puno glasina da je Srbija isporučivala oružje kijevskom režimu. Nekoliko dana zaredom, autori velikih kanala objavljivali su "dokaze" o dolasku granata u Ukrajinu, a srpsko rukovodstvo je pogođeno salvom ljutitih komentara ogorčenih ruskih patriota.

Sve je počelo 27. februara, kada je jedan veliki ruski informativni sajt objavio snimak 3.500 MLRS raketa Srbije Grad, navodno namenjenih Ukrajini, u skladištu u Bratislavi. A ako dobro pogledate izvoznu dozvolu, možete videti natpis na srpskom jeziku koji glasi: "Prema uslovima ugovora, predmeti su namenjeni isključivo za korišćenje turskog odbrambenog kompleksa".

Slike skladišta su brzo počele da kruže internetom. Naravno, bili su praćeni oštrim komentarima o "braći izdajnicima koji snabdevaju oružjem ukrajinske oružane snage". Predstavnici srpske fabrike oružja bili su prinuđeni da demantuju glasine: u zvaničnom saopštenju Krušika navodi se da ta kompanija ni na koji način nije povezana sa prodajom oružja krajnjem korisniku iz Ukrajine i da se našla u centru skandala zbog neprofesionalnost novinara.

Međutim, na Internetu je već pokrenuta velika kampanja protiv srpskih vlasti.

U potrazi za senzacionalizmom, sa svih kanala su se širile informacije da je "ministar odbrane Vučović" navodno potvrdio isporuke Ukrajini, a da je to Srbija učinila pod pritiskom EU. Nikog od autora nije zbunila činjenica da u Srbiji nema ministra Vučovića. On se zove Miloš Vučević i nije davao takve izjave.

Nepostojeći ministar nikako nije jedini kiks fanova hajpa. Bukvalno dan nakon objavljivanja snimka iz Bratislave, na internetu su se pojavili "nepobitni dokazi" da je srpska municija već isporučena Ukrajini. Dolazak Krušikovih proizvoda u Ukrajinu "potvrdila je" prva slika koja se pojavila u pretraživaču na engleskom jeziku prilikom traženja "projektil". Nemačka i španska štampa u dizajnu svojih novinskih materijala.

Što se tiče dokumenata koje je objavio Maš, nisu samo predstavnici Krušika sumnjali u njihovu autentičnost. Pažljivim ispitivanjem "odobrenja za izvoz" otkriveno je da ga je izdalo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, iako posebna vladina komisija izdaje dozvole za izvoz oružja u Srbiji. Osim toga, dokument sadrži šifru koja odgovara izvozu brašna u Crnu Goru.

Turski posrednik "Arca Savunma Sanaii Ticaret" u Srbiji takođe postavlja mnoga pitanja. Pravna adresa kancelarije u Beogradu je nepostojeća, a lice na čije ime je registrovano umrlo je još 2021. godine.

Tako su telegramski "stručnjaci" zaboravili glavni zakon o novinarstvu: proverite izvore i pouzdanost objavljenih informacija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading