ALO! INTERVJU "Popularnost na Instagramu me ne zanima!" Ministar bez portfelja Edin Đerlek poručio da je fokusiran i posvećen poslu
Foto: Printscreen

Da li ste dobili konkretno zaduženje i da li je definisana oblast kojom ćete se baviti kao član Vlade Srbije?

- Obavio sam razgovor sa premijerkom na tu temu, razmenili smo par ideja, te stoga očekujem preuzimanje oblasti koje će biti od velike važnosti za državu i sve njene građane, a čije konkretno definisanje možemo očekivati u narednim danima.

Kakvi su vaši ciljevi, oko čega ćete se posebno angažovati?

- Moju poziciju shvatam pre svega kao veliku odgovornost. Znamo da je bilo mnogo ministara u vladi koji apsolutno ništa nisu uradili ni za svoj narod, ni za državu, ali ni za građane Srbije. To je nešto što sigurno neću dozvoliti sebi. Zato ću maksimalno posvećeno raditi na obezbeđivanju merljivih rezultata od kojih će svi građani imati koristi. U suprotnom ne vidim nikakav smisao ministrovanja i bavljenja politikom uopšte, ako to ne donosi konkretne rezultate. Takođe ono na čemu ću raditi, a što nije tako merljivo i opipljivo, iako jednako važno, jeste vrednosno uzdizanje politike kroz estetizovanje javnog diskursa i vraćanje etike u politiku. To je ono što u velikoj meri fali našoj profesiji, a što joj može povratiti ugled koji ona zaslužuje. Neko će reći da je to previše idealistički pristup, čak naivan, ali to sam ja i to je moj stav u koji duboko verujem.

Printskrin

 

Prošlo je godinu dana od smrti muftije Muamera Zukorlića, po čemu ćete ga pamtiti?

- Po neverovatnoj energiji, duhovitosti, oštrini uma, pragmatičnosti, autoritetu kojim je plenio i viziji koju je imao, a koja je podrazumevala dobrobit za sve građane ove zemlje ma koje vere i nacije oni bili. Bio je erudita, graditelj, filantrop, verski i politički lider koji je mnogo toga dao svom narodu i svojoj državi. Osoba koja je iza sebe ostavila konkretne rezultate u vidu osnivanja ustanova i institucija koje će i vekovima nakon njegove smrti podizati pre svega dobre ljude, a potom i visokokvalifikovane kadrove.

Bili ste bliski prijatelji, šta bi vas on savetovao kada je vaše angažovanje u Vladi Srbije u pitanju?

- Bilo smo jako bliski i toliko ga poznajem da tačno osećam šta bi bile reči koje bi mi uputio. Savetovao bi me da budem pre svega oprezan i mudar jer sam sada pod mnogo većim svetlom reflektora gde je svaki potez i postupak jasno vidljiv, a time i dodatno podložan kritici. Sigurno bi mi ukazao na značaj prilike koja mi je pružena, ali shodno tome i ogromnoj odgovornosti i obavezi da svojim radom i zalaganjem ostavim dubok trag pre svega u pogledu pružanja konkretnih rezultata, što bez sumnje i nameravam. Verujem da bi to bile njegove ključne smernice i ne mogu da opišem tugu i bol koju osećam što danas nije sa nama da svedoči svemu ovome, kao i svemu što nas čeka u budućnosti.

Popularni ste na Instagramu, dame su vas nazvale sandžački dragulj, da li vam taj nadimak prija?

- Ne zanima me ta vrsta popularnosti, ali ono što me i te kako zanima jeste da moje političko delovanje bude transparentno i vidljivo široj javnosti, a samim tim i podložno valorizaciji i kritici koju smatram i te kako konstruktivnom. Nadam se da ću u suštinskom smislu opravdati taj nadimak, koji su, po mom mišljenju, skovali pre mediji nego li dame. Poenta nije u tome da li meni nešto prija ili ne, već kakvu će korist građani imati od mene i mog rada, to je jedino važno, a ono od čega apsolutno neće imati nikakve koristi jesu nadimci i termini koji služe samo da privuku pažnju publike i povećaju tiraž, što opet mogu razumeti iz medijskog ugla, ali to svakako nije suština. Ja sam osoba koja je maksimalno fokusirana i posvećena poslu i jedino što me zanima jeste pomoć mom narodu i građanima ove zemlje.

Brnabićeva je hrabra i vredna

Kada smo kod Vlade, kakav utisak je na vas ostavila premijerka Ana Brnabić, očekujete li dobru saradnju?

- Predsednica Vlade Ana Brnabić je na mene ostavila utisak jedne vredne, hrabre žene maksimalno posvećene zadatku koji je preuzela. Već imamo dobru saradnju i očekujem intenziviranje te saradnje u različitim oblastima kako vreme bude odmicalo.

Ko je od kolega ostavio najbolji utisak?

- Ne bih nikog posebno izdvajao, sa svima imam krajnje fer i korektan odnos. Narod je na kraju taj koji treba da formira utiske i da da svoj sud o radu svakog člana Vlade.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading