Privredna delegacija Japana u poseti Privrednoj komori Vojvodine
Privredna komora Vojvodine

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević istakao je da mu je veliko zadovoljstvo što je Privredna komora Vojvodine domaćin poslovnog susreta koji okuplja predstavnike japanskih kompanija koje posluju u našoj zemlji kao i predstavnike naših kompanija.

Ukupna vrednost stranih direktnih investicija iz Japana u AP Vojvodinu , zaključno sa 2021. godinom iznosi oko 260 miliona evra, a najveća od njih je JP International ad Senta. Japanske kompanije sve više prepoznaju prednosti poslovanja u našoj zemlji .

Pored dobre privredne saradnje ne treba zanemariti činjenicu da se ove godine obeležava 140 godina prijateljskih i diplomatskih odnosa Srbije i Japana.

Na nama je kao predstavnicima privrede da okupljamo privrednike i dajemo im mogućnost da se umrežavaju, da zajedno pravimo bolji privredni ambijent istakao je predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević.

Kada govorimo o spoljnotrgovinskoj razmeni između AP Vojvodine i Japana za prvih šest meseci ove godine ona je iznosila 30 miliona evra i porasla je za 50 % u odnosu na prethodnu godinu.

Ambasador Japana u Republici Srbiji Nj.E. Takahito Kacumata istakao je da je ovo njegova prva zvanična poseta Privrednoj komori Vojvodine. Poljoprivreda je veliki adut u Vojvodini i naročito značajna proizvodnja i izvoz voća i duvana iz Srbije u Japan. Upoznat sam sa činjenicom da Privredna komora Vojvodine ima bitnu ulogu u koordinisanju razvoja u pokrajini, te je u tom smislu Vojvodina dala veliki doprinos privrednom oporavku Republike Srbije. Jedan od razloga zbog kojeg japanske kompanije preferiraju da dođu u Vojvodinu je odličan položaj i povezanost Vojvodine sa ostalim regionima- povezanost rekama, putevima i železnicom, kao i odlična povezanost sa akademskom zajednicom . u proteklim godinama , čak i u doba pandemije japanske investicije u republici Srbiji nisu stale, upravo na područje AP Vojvodine došle su kompanije poput Tojo Tajersa i Nideka.

Skupu su prisustvovali predstavnici japanskih kompanija koje posluju u Republici Srbiji kao i predstavnici Japansko poslovne alijanse, Japanske agencije za internacionalnu saradnju kao i predstavnici kompanija iz AP Vojvodine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading