MINISTAR MALI OGOLIO ĐILASOVOG POSILNOG NIKEZIĆA Vi ste jedna lopovska družina lepljivih prstiju
Foto: Ministarstvo finansija

„Tajkunska mašinerija opet koristi gebelsovske metode da ubedi javnost u njihov imaginarijum, jer Dragan Đilas i njegovi sledbenici svoje lepljive prste uz tešku muku odlepljuju od budžeta Republike Srbije. Sada je više nego očigledno da interesno-kleptokratska družina pod vođstvom ostrašćenog lopova ne može da podnese mere koje sprovodi Vlada Republike Srbije, posebno dodatnih 100 evra koje će biti uplaćene na račune mladih od 16 do 29 godina. Upravo ta mera je slika drugačije Srbije, zemlje koja pobeđuje, koja vodi uspešnu i odgovornu ekonomsku politiku. Ne bi me čudilo da je svojim mašinskim mozgom izmaštao da bar neki procenat završi na njegovim računima. Zato sledbenici veoma maštovito pronalaze razlog da providno spinuju i lažu do iznemoglosti“, rekao je Mali.

Kako je objasnio, na njihovu žalost, sve što je Nikezić rekao, nije istina.

„Ponovo je dokazao ili da ne zna ili da namerno potura neistine, kako bi pokušao da stavi senku na sve ono dobro što se u Srbiji dešava. Činjenica je da je budžetom za 2022. godinu predviđeno finansiranje od 230 milijardi dinara, zbog čega se kvartalno zakazuju emisije na domaćem tržištu, u skladu sa zaduženjem za ovu godinu. Dakle, pomenuta cifra od 170 miliona evra je u potpunosti u skladu sa potrebama budžeta i koristi se za otplatu duga i finansiranje obaveza po osnovu duga. Na primer, u januaru smo imali otplatu duga u iznosu od 64 milijarde dinara, u februaru od 45 milijardi dinara i po 200 miliona evra u januaru i u februaru. Mi u potpunosti poštujemo kalendar koji je predviđen i za razliku od njih, nekadašnjih gospodara života u Srbiji, svoje obaveze regulišemo u dan i u dinar“, napomenuo je Mali.

On je podsetio Nikezića da je Srbija uspela da reši i njihove preskupe, zelenaške dugove.

„Tako smo prošle godine u septembru isplatili Nikezićev zelenaški dug od 700 miliona dolara iz 2011. godine. Reč je o prodaji obveznice  na deset godina, na koju je stopa iznosila 7,25 odsto, a Srbija je samo na kamate bivše vlasti za taj kredit platila preko 25 miliona dolara. To je samo jedan od primera ekstremno lošeg zaduživanja, zbog previsoke kamatne stope. Država je zbog tog, ali i drugih loših poteza bila prinuđena na teške mere fiskalne konsolidacije, kako bi se spasila kolapsa javnih finansija. Taj dug je rešen jer je Srbija emitovala petnaestogodišnju evroobveznicu sa godišnjom kuponskom stopom od 2,05 odsto. To je ogromna razlika u odnosu na njihovih 7,25 procenata“, rekao je on.

Kako je istakao, Srbija je danas kredibilna, pouzdana zemlja, koja sve svoje obaveze reguliše na vreme.

„Srbija danas ide napred, podignute, a ne pognute glave. Srbija je zemlja u koju investitori imaju poverenja. Samo prošle godine strane direktne investicije su bile u iznosu od 3,9 milijardi evra, čak i pored pandemije sa kojom se borimo dve pune godine. Za svo ovo vreme, pokazali smo da znamo da vodimo računa o našim javnim finansijama, koje ne silujemo i ne teramo u ambis poput vas. Zahvaljujući upravo merama pomoći i privredi i građanima, za koje smo ukupno izdvojili oko 8,7 milijardi evra, što je oko 18,2 odsto našeg BDP-a, naša zemlja ima dominantan rast u Evropi. Uprkos svim izazovima, u ovom trenutku, naš javni dug je na nivou od 52,1 odsto, što je daleko od nivoa koji propisuje Mastriht“, istakao je Mali.

Mali je naveo da je osvešćena Srbija bez takvih, poput Nikezića i Đilasa naučila kako može i da svedoči svakog dana da odgovorno i domaćinsko ponašanje vlasti vodi ka prosperitetu.

„Ni Nikezić, ni njegov gazda, ne mogu da podnesu činjenicu da plate i penzije u Srbiji rastu iz dana u dan. Na odličnom smo putu da za veoma kratko vreme znatno unapredimo životni standard građana. Plan je da do kraja mandata sledeće vlade, prosečna plata bude 1.000, a prosečna penzija 500 evra. To obećanje, uz poverenje građana, koji sada znaju razliku između nas i njih, izvesno je vodi ka tome, jer Srbija više nije zemlja gde se daju lažna obećanja. Građani više ne padaju na bajke koje im ti bivši svakodnevno serviraju“, zaključio je Mali.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading