Nevreme u Srbiji
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Juče je nova serija grmljavinskih oluja pogodila Vojvodinu. Olujni sistem premeštao se u jugozapadnoj visinskoj struji sa područja Bačke ka Banatu, a formirala se i superćelijska oluja.

Posle 15 časova na području Zrenjanina u sklopu napomenute superćelijske oluje zabeležen je tornado. Srećom,bila je reč o slabom vrtlogu.

Kako je ranije za “Blic” objasnio klimatolog Goran Pejanović, pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) “klima se očigledno menja, dolazi do zagrevanja cele planete i poznato je da je zadnjih sto godina temperatura vazduha povećana za 1,1 stepen, ali i temperatura mora, svetskog okeana povećana je za 0,8 stepeni, tako da klimatski sistem dobija sve više energije”.

Istovremeno, Srbija beleži povećanje temperature za 2 stepena.

 

 

- Zbog zagrevanja okeana, samim tim i površine zemlje dolazi do povećanog isparavanja i vazduh sada sadrži više vodene pare koja je često inicijator i pokretač povećavanja konvektivne energije u samom vazduhu zbog čega dolazi do jačih vertikalnih struja koje su strukture kao što smo imali slučaj sa superćelijskom nepogodom ili mezociklonom koji se desio 19. jula 2023., kada u okviru takvih struktura dolazi do izrazitog spuštanja vazduha u prizemnim slojevima i njegovog rasipanja na samoj površini zemlje i kada se pojavljuju vetrovi olujne i orkanske jačine, od preko 25 metara u sekundi – kaže klimatolog Goran Pejanović.

Kada se govori o mogućnostima pojava tornada i iznad Srbije, Pejanović napominje da nekoliko uslova treba da bude ispunjeno za to, a to je da postoji :

  • temperaturni gradijent sever-jug
  • da bude izražen na visinama 5-10 kilometara
  • da se u okviru takvih sistema pojavljuju mlazne struje, zone sa izrazitom kinetičkom energijom horizontalnog vetra
  • da u prizemlju imamo pregrejan vazduh
  • da bude obezbeđeno prisustvo vodene pare

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading