prodavnica
Foto: Alo/Vladimir Marković

Svetski je dan prava potrošača. U proteklih godinu i po dana sprovedeno je 5.000 nadzora tržišne inspekcije, kažu iz Ministarstva trgovine i najavljaju da će uskoro početi nova akcija, koja se nastavlja na "Bolju cenu".

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da pravo potrošača nije neko apstraktno pravo, već je to pravo svakog građanina da njegov teško zarađeni novac bude adekvatno vrednovan, a obaveza je države da to pravo štiti.

NOVI PROIZVODI NA STALNIM AKCIJMA! Momirović: Uskoro nove pogodnosti za potrošače JOŠ ATRAKTIVNIJE CENE

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Prošli smo dug period od nezaposlenosti od skoro 30 odsto, od minimalne plate od 120 evra, do toga da je u decembru prosečna plata bila veća od 90.000 dinara. Mi smo tamo gde su zapadne zemlje bile pre 40 godina. Ali to ne znači da tako teško zarađen novac može olako da se tretira. Ovde pričamo o pravnim poslovima male vrednosti. Ovde pričamo o ljudima koji kupuju patike za svoju decu. Ovde pričamo o ljudima koji kupuju veš mašine. I naravno da sudska zaštita nije efikasna kada pričamo o ovim poslovima. Ali zato je tu vlada, zato je tu Ministarstvo trgovine, sektor za zaštitu potrošača kojima možete da se obratite“, istakao je Momirović.

Dodaje da je u prethodnih godinu i po dana, bilo 5.000 nadzora tržišne inspekcije i da su 40 odsto tih postupaka rešili sporazumno sa trgovcima. Reč je o zaštiti potrošača - tih 5000 nadzora je deset nadzora svaki dan, i subotom i nedeljom. Pozvao je građane da se obrate Ministarstvu trgovine.

"Ne može neko da kupi patike i da za tri dana one propadnu. Ja pozivam ljude da se obrate Ministarstvu trgovine, ukoliko su u ovakvoj situaciji. Država ima svoje telo, vlada ima svoje telo“, rekao je Momirović.

To mogu da učine preko sajta, kao i pisanim putem. Podseća da je u prethodnih godinu i po dana formirano posebno telo koje vansudski rešava te sporove.

"To telo je ustanovljeno pre malo više od godinu dana, tako da to nije ni postojalo kao efikasan metod zaštite potrošača pre nekoliko godina. Da li je 5.000 dovoljno - trebalo bi da bude još više. Pozivam ljude još jednom da se obrate Ministarstvu trgovine. Uradili smo veliku stvar, kao i registar Ne zovi me“, dodaje ministar Momirović.

Prema njegovim rečima, trgovci nemaju prava da uznemiravaju građane koji ne žele da budu uznemiravani reklamom njihovih proizvoda.

prodavnica

Vladimir Marković

 

Momirović je rekao da svako ko želi može da se prijavi, da kaže da ne želi da bude uznemiravan.

"Nešto više od 10.000 ljudi se prijavilo. Nije tako malo. Trgovci imaju obavezu da to poštuju. Ukoliko ne poštuju, biće sankcionisani. Moraju da se informišu ko je u tom registru pre toga. Još uvek to trgovci ne sprovode dosledno. Zašto? Još uvek je novo. Ali smo mi imali veći broj intervencija. Sankcionisali smo neke trgovce. Još ćemo efikasnije to raditi u budućnosti. Trgovci moraju to da prate. Ne smemo da dozvolimo da se manipuliše građanima, naročito starijim ljudima. Zato smo i uveli ovaj registar. I on polako sve više dobija svoj puni smisao“, kaže Momirović.

Momirović kaže da je jedna od osnovnih obaveza države da štiti naše građane od visokih cena koje postoje na tržištu.

"Mi smo prošle godine imali inflaciju od skoro 16,5 odsto. Ta inflacija je direktna posledica rata na istoku Evrope. Sproveli smo ovu akciju, koju su, mogu slobodno danas da kažem, kopirale praktično sve zemlje u regionu. Oborili smo inflaciju na 5,5 odsto“, kaže ministar.

Republički zavod za statistiku kaže da je akcija "Bolja cena" učestvovala u obaranju inflacije sa 16,5 odsto, podseća ministar.

"Akcija je značajno doprinela obaranju cena i mi moramo u novim okolnostima da donesemo jednu novu adekvatnu meru. Pratimo šta se događa na tržištu, uočavamo neke dobre trendove i neke ne tako dobre i izaći ćemo sa novom akcijom“, objašnjava Momirović.

Nova akcija će se nadovezati na prethodnu "Bolja cena" - još više proizvoda, još atraktivnije cene, najavljuje.

Da izađemo u susret potrebama ljudi, kao i kod prava potrošača, bavimo se konkretnim stvarima, bavimo se čovekom, dodaje Momirović.

Kada je reč o akciji "Bolja cena", tu je bilo 36 grupa proizvoda i to nisu bili bilo kakvi proizvodi.

"To su proizvodi koje kupuje svaki građanin naše zemlje, od mleka, jogurta, pelena, sredstava za higijenu. Očekujemo da ćemo ubaciti još neke vrlo važne proizvode, pregovaramo sa trgovcima, proizvođačima, dobavljačima. To je jedan kompleksan niz“, Momirović veruje da će se to uskoro dogoditi.

"Napravili smo veliki rezultat. Oborili smo inflaciju zajedničkim aktivnostima Vlade Srbije i Narodne banke. Nećemo se zaustaviti dok inflacija ne padne ispod 3 odsto“, zaključio je Momirović.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading