OVAKO PRAVOSLAVNI HRIŠĆANI NE ULAZE U CRKVU Nekoliko pravila kojih se treba pridržavati prilikom posete
Foto: Youtube/Printscreen

Ipak, da ne bi bilo nedoumica, evo kako tačno se obući za ovu priliku, jer je to nešto što svaki pravoslavni vernik mora znati.

U crkvu ulazimo odeveni pristojno, što podrazumeva, pokriven stomak, bez upadljive šminke, držanja ruku u džepovima, žvakaće gume. Pristojno odevanje uključuje i izbegavanje, kratkih suknji, šortseva, suknji sa dubokim izrezima, provokativne garderobe.

Takođe suzdržite se i od pravljenja buke, razgovora, smeha i komentara. Prilikom ulaska u crkvu isključite mobilni telefon ili bar isključite zvuk i vibraciju. Korišćenje mobilnih telefona u crkvi takođe se smatra neprihvatljivim. 

Ovom prilikom podsećamo i na reči oca Predraga Popovića, koji je objasnio kako se nedeljom obući za crkvu. 

- Kada pogledam narod iz oltara, tačno znam ko razume liturgiju. Onoga dana kada budem pogledao iz oltara i video što više ljudi u belom ili nekoga ko  nosi nešto belo izlazim iz oltara da poručim vernicima da znaju zašto su tu, da su shvatili suštinu.  Nedelja je drugi Vaskrs, zato se nedeljom pozdravljamo sa Hristos Vaskrs. Onda krećemo ponedeljak, koji je posvećan anđelima, utorak Jovanu Krstitelju, sreda dan kada su izdali Hristosa, petak dan kada je razapet, to su dani tuge. Četvrtak je dan svetog Nikole, subota je dan tuge posvećen upokojenima, nedelja je vaskrsenje. Mi dolazimo u crkvu u crnim matnijama, koje obeležavaju žal za ovim svetom, za tim što smo otpali od Boga, što smo prihvatili greh, što smo grešni, što su drugi grešni, e zato nosimo crninu, pokrivajući naša tela i time iskazujući da se borimo protiv strasti. Preko tih naših crnih odora oblačimo bele, nedeljom idu bele odežde, zelene kada su Duhovi, crvene kada je svetiteljski praznik, ali nedelja je spasenje i nosi se belo. Žene treba da nose haljine, da pokriju svoju stras i obline, da pokažu smernost - savet je oca Predraga Popovića.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading