U KOM VEKU ŽIVIMO Tviterašica se pohvalila nasledstvom, pa navukla osudu javnosti: Sestra uzela deo bratu, kako je nije sramota?!
Foto: Privatna arhiva/Foto: privatna arhiva

Objava korisnice Tvitera da je sa bratom podelila nasledstvo i da je ona, po volji roditelja, uzela kuću u selu, izazvala je salve čuđenja, a išli su čak dotle da su to nazvali sramnim činom i grehom. Iako je žena koja je objavila vest objasnila da su nasleđe podelili na ravne časti, da je bratu pripao stan, a njoj vikendica na selu, ovo priznanje nije umanjilo potrebu ostrašćenih tviteraša da je, bukvalno, danima razapinju na ovoj društvenoj platformi.

A takva shvatanja ne da nisu iskorenjena, nego se neguju, pa je tako većini Srba logično da muško dete nasledi oca i majku, a da sestra treba svog dela da se odrekne.

O ovom slučaju sa Tvitera obavešteno je i Žensko udruženje kolubarskog okruga (ŽUKO) iz Velikih Crljena, koje se kroz kampanju „Koliki je moj deo“ već duže bavi temom: nepravedna raspodela nasledstva.

- U Srbiji se 44 odsto žena i samo 0,5 odsto muškaraca odriče nasledstva u korist, u prvom slučaju muških, odnosno u drugom ženskih članova porodice. Imamo mnogo sličnih primera kao što je slučaj ove žene na Tviteru. Naša članica je objasnila da nije problem samo to što se žene, i to više na selu nego gradu, odriču nasledstva u korist braće, već što tako gube pravo na socijalnu pomoć, jer se smatra da su mogle da prodaju imanje i zarade, ovako su ga poklonile - istakla je za Alo! predsednica ŽUKO Jelena Ružić.

Sram me bilo, oteh bratu!

„Pre neki dan brat i ja smo završili ostavinsku raspravu, jer nažalost više nemamo roditelje. Podelili smo kako smo se davno s njima dogovorili. Na čuđenje sela i dela familije, dobih kuću u selu i, sram me bilo, oteh bratu, jer ja sam se udala, šta će mi, žensko sam, pobogu“, napisala je korisnica Tvitera i sebi napravila veliki problem, jer je danima razapinju drugi tviteraši. A kad je pojasnila: „Aman ljudi, brat i ja smo podelili imovinu na ravne delove, njemu stan, meni vikendica u selu. Nisam ga ostavila bez ičeg. Skinite mi se više sa života danas, dovoljna mi je muka što više nemamo žive roditelje“, najostrašćeniji tviteraši su joj odgovorili da je niko nije vukao za jezik!

Prema njenim rečima, već 70 godina oblast podele roditeljskog nasleđa reguliše Zakon o nasleđivanju, po kome sva deca imaju jednaka prava na imovinu roditelja.

- Član 8. tog zakona precizno uređuje ovu oblast i nigde se ne navodi da muškarci imaju veća prava. Nažalost, u praksi se većina žena suočava sa strašnim pritiskom, tradicionalnim pristupom da je žensko dete tuđa kuća i da imanje ostaje onome ko nasleđuje prezime - navela je Ružićeva, i dodala da su ranije organizovali radionice na ovu temu.

- Radili smo sa mladima, po školama, mahom decom od 17, 18 godina. Kad smo ih pitali šta kaže Zakon o nasleđivanju, njih 70 odsto nikad nije čulo za njega, a ostatak se izjasnio da su naslednici, naravno, muška deca - otkrila je naša sagovornica.

Retke žene su vlasnice zemlje

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u Srbiji je evidentirano gotovo 25 miliona nekretnina. Svaka šesta žena u ruralnim krajevima je upisana u katastar, dok je na nivou cele Srbije svaka četvrta vlasnica ili suvlasnica neke nekretnine. Kuće u kojima žene na selu žive u 88 odsto slučajeva su u vlasništvu muškarca, a 84 odsto žena ne poseduje zemlju.

Ružićeva je posebno ukazala na činjenicu da je vlasništvo nad nepokretnošću i pokazatelj položaja i ekonomske žene.

- Žene koje ne poseduju ništa ne mogu mnogo toga. Na primer, da podignu kredit i kupe nešto svoje. Mnoge upravo zbog toga ostaju u bračnim zajednicama s nasilnicima, ostaju bez dece kad dođe do razvoda, jer nemaju svoj krov nad glavom i ne mogu da izdržavaju naslednike. Najstrašnije je što neke postaju žrtve porodičnog nasilja - istakla je Ružićeva.

Još jedan problem, ništa manje bitan, nastaje kada se sestra, zarad mira u kući, odrekne svega u korist brata.

- Ona svojoj deci uskraćuje pravo na majčevinu, mogućnost da vide odakle su im koreni i sa te strane, ne samo očeve. A to ne bi trebalo da radi - zaključila je Jelena Ružić.

Zakon jasan, sinovi i ćerke jednaki!

Član 8. Zakona o nasleđivanju doslovce navodi da „ostavioca nasleđuju njegovi potomci, njegovi usvojenici i njihovi potomci, njegov bračni drug, njegovi roditelji, njegovi usvojioci, njegova braća i sestre i njihovi potomci, njegovi dedovi i babe i njihovi potomci i njegovi ostali preci“.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading