GRAĐANI POSLUŠALI APEL DRŽAVE Na struji uštedeli 65 miliona evra
Foto: RINA

Građani su mesečne račune umanjili za pet do 30 odsto.

Domaćinstva u Srbiji su od početka oktobra prošle godine do sada uštedela oko 320 miliona kilovat-sati struje, što je skoro 65 miliona evra, kažu u Ministarstvu energetike. Građani su poslušali apel države, čime su uštedeli struju i umanjili mesečne račune. Tako su oni koji su smanjili potrošnju za pet do 20 odsto dobili popust na račun od 10 odsto. Za uštedu 20 do 30 odsto struje račun je smanjen za 20 odsto, a ko je potrošio 30 odsto struje manje, i račun mu je za toliko umanjen.

Zbog ove stimulacije države građani su u oktobru uštedeli oko 15 odsto u odnosu na isti mesec 2021, u novembru je ušteda bila sedam odsto, a u decembru 9,4 odsto. Računica kaže da je tako ukupno potrošeno oko 320 miliona kilovat-sati manje, pa je ušteda u ova tri meseca i do 65 miliona evra, ako se računa da je kilovat-sat na berzama i 200 evra.

Ministarka energetike Dubravka Đedović je izjavila da su građani Srbije u decembru potrošili 9,4 odsto manje električne energije nego u istom mesecu 2021. i dodala da je na taj način 44 odsto domaćinstava ostvarilo pravo na popust.

- Stimulativne mere Vlade za racionalnu upotrebu energije do sada su dale odlične rezultate. Ušteda u potrošnji električne energije u oktobru iznosila je 15 odsto, u novembru sedam, dok su građani u decembru potrošili 9,4 odsto manje električne energije nego u istom mesecu 2021. godine. Pravo na popust ostvarilo je 1,4 miliona domaćinstava, odnosno 44 odsto, a najviše u Beogradu, Šapcu, Novom Sadu, Somboru i Nišu - rekla je Đedovićeva.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading