VAKCINIŠITE SE, TO JE ZARAD DOBRA SVIH! Doktor Aleksandar Kobilarov o važnosti HPV vakcine
Foto: Privatna arhiva/Foto: privatna arhiva

Izuzetno jak antivakserski lobi, Grad Novi Sad dao izuzetnu podršku borbi protiv ovih grupacija

-Tema u kojoj se obrađuju zdravstvene teme uvek počnu od loših vesti. Najnovija loša vest je obuhvaćenost MMR vakcinom, tj. da je u Novom Sadu ona izuzetno niska (24,4%), takođe su pali procenti za obuhvaćenost vakcinacije Pentaksinom i protiv Hepatitisa B (oko 90%). Sve ovo prikazuje i dalje prisutno jačanje antivakcinalnog lobija u našem gradu, i njegov jak uticaj na stanovništvo. Sama borba strukovnih udruženja, udruženja građana i zdravstvenih institucija ne bi bila moguća bez podrške gradske vlasti u Novom Sadu, a to se možda i najbolje vidi kroz finansiranje projekata udruženja koji se time bave, kao i primer nabavke HPV vakcina 2020. godine.

Neophodnost da HPV vakcina bude dostupna svima, inicijativa tadašnjeg gradonačelnika Miloša Vučevića

Godinama u nazad strukovna, udruženja roditelja i lekari  govorili su o neophodnosti da HPV vakcina postane dostupna svima, tj. da postane besplatna. Sama vakcina iako preporučena od 2018. godine jeste bila dostupna, ali se plaćala, tako da većina stanovništva nije mogla da je priušti zbog visoke cene. Novi Sad pre ostatka zemlje 2020. godine inicijativom tadašnjeg gradonačelnika Miloša Vučevića nabavlja/kupuje prvi kontigent HPV vakcina i kreće sa besplatnom imunizacijom stanovništva pre svih ostalih.

VAKCINIŠITE SE, TO JE ZARAD DOBRA SVIH! Doktor Aleksandar Kobilarov o važnosti HPV vakcine
 

Bolest koja odnese 450 života godišnje, vrsta kancera koja je izlečiva

Za šta služi HPV Vakcina i zbog čega je važna? Kratko i narodski rečeno to je vakcina protiv jednog oblika raka. Rak grlića materice je bolest koja odnese oko 450 života godišnje, a otkrije se oko 1500 novoobolelih godišnje u našoj zemlji. Za razliku od ostalih kancera ovaj ima jednu „prednost“, u 90% slučajeva ga izaziva virus za koji postoji vakcina, a vakcinacijom i redovnim ginekološkim pregledom ovaj oblik kancera se eliminiše. Smatra se da 80% seksualno aktivnih ljudi dođe u kontakt sa ovim virusom u toku života, te je opravdana vakcinacija podjednako i žena i muškaraca.

VAKCINIŠITE SE, TO JE ZARAD DOBRA SVIH! Doktor Aleksandar Kobilarov o važnosti HPV vakcine

TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

 

Lider u preventivnim pregledima

Zahvaljujući svim dosadašnjim ulaganjima u zdravstvo grada i prepoznavanju saveta struke iz zdravstvenih ustanova Novi Sad sa Milošem Vučevićem, ali i njegovim naslednikom Milanom Đurićem postao je  i ostao lider po preventivnim pregledima u regionu, pionir u besplatnim HPV vakcinama, primer kako stvari treba da funkcionišu. U ovom slučaju napore gradskih vlasti i medicinskih ustanova nije dovoljno samo poštovati i diviti im se, neophodno je i ličnim primerom učestvovati i dati doprinos za unapređenje sopstvenog zdravlja. Otvaranjem novih i rekonstrukcijom postojećih zdravstvenih ustanova, nabavkom najsavremenije opreme, ulaganjem u zdravstvene kadrove i zdravstvene kampanje grad Novi Sad Vam je omogućio da se na vreme pregledate i ostvarite pravo na zdravstvenu zaštitu, te ostaje pitanje zašto to deo stanovništva ne radi? Da li je moguće da je teža reč nekih priučenih probisveta sa društvenih mreža koji u svom ponašanju ne vide posledice koje njihovo ponašanje nosi?

VAKCINIŠITE SE, TO JE ZARAD DOBRA SVIH! Doktor Aleksandar Kobilarov o važnosti HPV vakcine

Foto: Grad Novi Sad

Redovan pregled, vakcinacija prema utvrđenim kalendarima nosi bolje sutra

Loše procente koje smo naveli, strašne posledice koje nosi naše zdravstveno stanje je sada u našim rukama, redovan pregled i vakcinacija prema utvrđenim kalendarima nosi bolje sutra. Vakcine su spasile svet, preventivni pregledi su sačuvali živote, i zato već danas brzo na pregled i na redovnu vakcinu, kako nam sutra ne bi bio neko drugi kriv. Preuzmimo odgovornost za svoje zdravlje, a grad i zdravstvene ustanove su već preuzele odgovornost da Vas u tome podrže i da Vam to omoguće.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading