SRBIN JE UVEK SPREMAN DA SE SNAĐE Naši sugrađani znaju kako da se nose sa najavljenom krizom i samo jedne stvari bi se lako odrekli
Alo

Dok svetski državnici mahom najavljuju vruću jesen i poskupljenje svega i svačega, prosečan Srbin je svakako spreman za sve varijante koje kriza može da donese. Po principu - nadajmo se najboljem, očekujmo najgore. Iako stabilna ekonomija Srbije govori da većih nestašica neće biti, nama je iz vekovnog iskustva jasno da uvek treba biti spreman, za svaki slučaj.

Ako zaista dođu u situaciju da se nečeg odreknu, naši sugrađani su već smislili šta bi to bilo.

SRBIN JE UVEK SPREMAN DA SE SNAĐE Naši sugrađani znaju kako da se nose sa najavljenom krizom i samo jedne stvari bi se lako odrekli

Alo

Klara Marinović/Foto: D. Barbul

- Ne bi mi ništa predstavljalo problem, u životu smo se mnogo puta odricali koječega, pa me više ništa ne može iznenaditi. Već sam pušila najgoru krdžu i jela suve koske - rekla je Klara Marinović (52).

- Vidim da u svetu izgleda najviše brinu oko toalet-papira, ali za to ćemo se snaći ako zafali dok god ima vode u vodovodu. Bez hrane ne možemo da funkcionišemo i za to uvek mora da ima novca, sve ostalo je manje bitno - rekao je Zoran Petronijević (47).

Marina Mitrović (32) u eventualnoj krizi vidi priliku da se malo odrekne mesa, zlu ne trebalo.

- Mogu da ne jedem meso, to bi mi usput očistilo organizam. Ali bi mi bez alkohola bilo teže. Volim da jedem po restoranima, ali bez toga se sigurno može. Samo bih smanjila troškove kada sam napolju, jer najviše trošim kada idem u izlazak - istakla je Marina.

I Milivoje Zavišin (36) bi se lako odrekao restorana, mada voli da ih posećuje.

- I dobra stara domaća kuhinja ima svojih čari. Više bih spremao hranu kod kuće, ne bih naručivao dostavu. Takođe, otkazao bih usluge preko interneta, na primer servis za gledanje filmova i slično. Tražio bih jeftiniju odeću preko interneta ili na pijaci. Ipak, smatram da je to u domenu teorije, sadašnja situacija mi uliva poverenje i siguran sam da u našoj zemlji neće biti krize većih razmera - zaključio je Zavišin.

SRBIN JE UVEK SPREMAN DA SE SNAĐE Naši sugrađani znaju kako da se nose sa najavljenom krizom i samo jedne stvari bi se lako odrekli

Alo

Aleksandar Vasović/Foto: D. Barbul

Aleksandar Vasović (45) bi se najlakše odrekao kupovine garderobe i, kako je naveo, luksuznijih namirnica i kućnih potrepština.

- Luksuza bih mogao da se odreknem, ali bih novac uvek ostavio za kulturni život, za duhovno ne bih štedeo - istakao je Vasović.

Ceo svet štedi

U svetu slično razmišljaju kao kod nas. Po jednoj anketi, 53 odsto Amerikanaca koji već imaju problema sa inflacijom smanjilo je izdatke za restorane i dostavu hrane, kao i vožnju privatnim automobilom. Mnogi su se odlučili za kupovinu jeftinije hrane, dakle, robne marke umesto skupih prehrambenih brendova. Posetu restoranima je smanjila i trećina Evropljana, koji se sve češće odriču i odlazaka na kulturne događaje, kao što su bioskopi ili pozorišta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading