CENA ZNANJA Ne zna se da li je mala matura veća muka za đake, roditelje ili nastavnike
Foto: Alo.rs

Iako je kraj školske godine blizu, osmaci mu se baš i ne raduju jer ih krajem meseca čekaju testiranja znanja iz matematike, srpskog, i kombinovani ispit.

Mala matura biće sprovedena u osnovnim školama 27, 28. i 29. juna. Polaganje završnog ispita, od čijeg rezultata zavisi upis u željenu školu ili gimnaziju, za većinu osnovaca je veoma stresan događaj jer u tri dana treba da pokažu najviši nivo znanja.

Ozbiljan biznis

Mnogi su zbog toga sa pripremama počeli znatno ranije odlazeći na privatne časove. Za mnoge privatne školice i studija je spremanje osmaka postalo ozbiljan biznis i one već mesecima organizuju edukaciju. Kako Alo! saznaje za dvadeset dvočasa, što je optimalan broj časova, roditelji treba da izdvoje od 18.000 do skoro 60.000 dinara.

Učenici se najčešće odlučuju za privatne časove kod profesora sa iskustvom i dobrim preporukama. Čas od 90 minuta kod njih košta od 1.200 do 1.500 dinara.

Profesorka srpskog jezika i književnosti J. M., koja godinama drži časove osmacima, rekla je u izjavi za Alo! da ove godine imaju veći problem kada je književnost u pitanju jer đaci veoma malo čitaju knjige ili ih uopšte ne čitaju, a ranije je uvek bila gramatika problematičnija.

- Neke kratke tekstove pročitaju, ali ne i lektiru, a žale se na onlajn nastavu i na slabiju koncentraciju kada nisu u školi, većina dece je imala dodatne časove tokom cele školske godine i tako kompenzovala neke nejasnoće sa časove iz redovne nastave, objasnila je J. M.

Ona je dodala da časove naplaćuje po dogovoru, to zavisi od toga da li đaci dolaze kod nje ili ona ide kod njih, koliko je časova u pitanju i kojim intenzitetom se odvijaju.

- Jednom prosečnom učeniku, prema mom dosadašnjem iskustvu, dovoljno je petnaestak časova da se solidno pripremi za polaganje završnog ispita - kaže naša sagovornica.

U školama besplatno

Većina osnovnih škola besplatnu pripremnu nastavu će organizovati od ponedeljka 13. juna. Ona se sprovodi po slobodnoj proceni predmetnog nastavnika jer oni najbolje znaju na koje oblasti iz svog predmeta treba obratiti pažnju.

U periodu od 13. do 17. juna svi učenici osnovnih škola širom Srbije moći će da učestvuju u „Nedelji male mature na PMF-u“, odnosno da pohađaju besplatne pripreme za malu maturu i to iz: matematike, fizike, hemije, biologije i geografije. Pripreme će biti održavane onlajn, preko platforme koja omogućava istovremeno učešće i do 10.000 učenika. Ove časove će držati iskusni profesori sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Učenici će u realnom vremenu rešavati zadatke i postavljati pitanja predavačima. Svi časovi će biti snimljeni, tako da postoji mogućnost i da ih odloženo pogledaju.

Na kraju će svako dete, u većini slučajeva uz pomoć roditelja, odlučiti koji vid pripreme mu najviše odgovara, bitno je da osvoji dovoljan broj bodova za upis željene škole.

Podsećamo, osmaci imaju tri testa: srpski, matematiku i kombinovani.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading