MINI-RASPUST ZA VASKRS I 1. MAJ NEĆE SVIMA BITI U ISTO VREME! Evo kada počinje za osnovce, a drugima dvaput po 4!
Alo!/Masanori Jošida

Međutim, neće svi đaci imati isti broj neradnih dana, pa tako dok će osnovci uživati u raspustu od 12 dana, srednjoškolci će imati osam i to četiri za Vaskrs a zatim još četiri za prvomajske praznike.

Đacima svih osnovnih škola raspust počinje 22. aprila i traje do 3. maja, dok srednjoškolci imaju neradne dane od 22. do 25. aprila, a zatim opet od 30. aprila do 3. maja.

Iako su predhodnih godina školarci svih uzrasta imali izjednačen broj neradnih dana za praznike, što je išlo na ruku porodicama koje imaju decu različitih uzrasta za planiranje zajedničkih putovanja, ove godine je bez nekog posebnog razloga školskim kalendarom određeno drugačije.

- Ne postoji neki poseban razlog zašto srednjoškolci sada imaju manje neradnih dana za praznike, jednostavno tako je određeno po školskom kalendaru, tako da oni neće ići u školu od 22. do 25. aprila, zbog uskršnjih praznika, a zatim za prvomajske od 30. do 3. maja, pomera se jer 1. maj pada u nedelju - kaže za Blic Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija.

MINI-RASPUST ZA VASKRS I 1. MAJ NEĆE SVIMA BITI U ISTO VREME! Evo kada počinje za osnovce, a drugima dvaput po 4!

Foto: Alo/Masonri Jošida

 

S obzirom da je Vaskrs po julijanskom kalendaru 24. aprila, deca u osnovnim školama već od petka neće ići u školu. To će spojiti s prvomajskim praznicima pa će tako na raspustu ostati sve do 3. maja jer 1. maj pada u nedelju.

Kako su iz Ministarstva ranije objasnili, po Zakonu o državnim i verskim praznicima u Srbiji, ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici "padne" u nedelju - ne radi se prvog narednog radnog dana. Ovo je posebno obradovalo osnovce, s obzirom da ide i lepo vreme pa će tako moći malo da odmore od školskih obaveza.

Kako kažu iz škole, ovo će im dobro doći da se malo odmore pred završetak školske godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading