STIGLA NAJNOVIJA PROGNOZA Vreme nikad luđe, sa +18 idemo u minus i sneg! Evo kad stiže nagla promena
Alo/ Ilustracija

 

Nakon današnjih 18°C, pred nama veoma promenljivo vreme sa padavinama, uz česte temperaturne oslilacije i uz čestu kišu, po zahlađenju i sneg.

Stabilizacija vremena od 9. decembra.

Na vreme u Srbiji danas utiče snažan ciklon sa centrom iznad centralne Evrope. I dok ovaj ciklon centralnoj Evropi donosi sneg i zimske temperature, Srbija će danas biti u njegovom toplom sektoru, a istovremeno će se formirati i sekundarni ciklon iznad severnog Jadrana.

Ovakva sinoptička situacija uslovljavaće danas nad Srbijom snažna južna strujanja i priliv veoma tople vazdušne mase sa juga i sa Mediterana.

Očekuje se i osetniji pad vazdušnog pritiska, koji će već do kraja dana biti znatno ispod normale i to za 15 do 20 mb niži od normale.

 

 

Današnje temperature biće više i za 10 ak stepeni od proseka za početak decembra.

Nakon što je četvrtak doneo minimalne jutarnje temperature od -5°C na jugoistoku Srbije do 6°C u Vojvodini i u Beogradu, u nastavku dana širom Srbije biće pretežno sunčano ili umereno oblačno, ali i veoma toplo za ovo doba godine, a više oblačnosti biće na severozapadu i jugozapadu Srbije. Maksimalna temperatura biće danas od 10°C na severozapadu Srbije do 18°C u centralnim predelima Srbije, u Podrinju i u Kolubarskom okrugu, u Beogradu do 16°C.

U prilog visokim temperaturama za ovo doba godine ići će i umeren do jak južni i jugozapadni vetar, u planisnkim predelima sa olujnim udarima, dok će u košavskom području duvati jak jugoistočni vetar, na jugu Banata i u Podunavlju sa olujnim udarima. Vetar će biti fenskog ''efekta''. U toku večeri na severozapadu i jugozapadu Srbije počeće kiša.

U petak će centar ciklona iz centralne Evrope početi da se premešta ka istoku, a u sklopu njega do Srbije će stići i hladni front. On će do severozapada Srbiji stići već u petak ujutro, a ciklon sa Jadrana premeštaće se preko našeg područja.

Ovakva sinoptička situacija usloviće da u petak u svim predelima Srbije bude oblačno sa kišom, samo će na jugoistoku pre podne biti suvo. Jutro će na severu i na zapadu Srbije biti najtopliji deo dana, uz temperature od 4 do 7°C, u Beogradu do 7°C, a potom sledi prodor hladnog fronta, uz pojačan severozapadni vetar i pad temperature tokom dana na 1 do 5°C, u Beogradu na 5°C, a kiša će u brdsko-planinskim predelima zapadne, jugozapadne i centralne Srbije preći u sneg. Istovremeno, kiša će prestatai sredinom dana na severu Vojvodine.

Maksimalna temperatura biće na jugu, jugoistoku i istoku Srbije do 13°C. Uz prodor hladnog front, zahlađenje će zahvatiti celu Srbiju do večeri, a kiša će i u nižim predelima zapadne, centralne i južne Srbije preći u susnežicu i vlažan sneg, dok će na severu Srbije i u Beogradu kiša do večeri prestati.

Na planinama će se formirati snežni pokrivač, kao i u nižim predelima zapadne i jugozapadne Srbije, ali se on neće u nižim predelima duže zadržavati zbog podlogo koja će i dalje imati temperaturu u ''plusu''.

U subotu će visinska dolina koja će u petak usloviti prodor hladne vazdušne mase premestiti se dalje ka istoku i Crnom moru, u sklopu nje i ciklon u prizemlju, dok će na visini ojačati greben, pa će uslediti stabilizacija vremena, a uvod u to biće i osetniji porast vazdušnog pritiska u petak po prodoru hladnog fronta i u subotu ujutro. U subotu ujutro na severu suvo, uz umeren mraz, a na jugu i jugoistoku toplije, ali sa padavinama.

Tokom dana u svim predelima suvo. Jutarnja temperatura od -6°C na severu Vojvodine do 2°C na jugu Srbije, u Beogradu -1°C, a maksimalna dnevna biće od 4 do 8°C, u Beogradu do 6°C.

U nedelju će pod uticajem novog ciklona doći do naoblačenja sa kišom. Kako ćemo se nalaziti u toplom sektoru ciklpona, očekuje se tolije, uz temperture od 8 do 14°C, u Beogradu do 10°C, a u Negotinskoj Krajini biće tmurno i hladnije, do 6°C.

U košavskom području duvaće jak jugoistočni vetar.

Početkom sledeće sedmice ciklon iz centralne Evrope nastaviće put ka istoku Evrope, a u ponedeljak će preko našeg područja preći sekundarni ciklon dalje ka istoku i Crnom moru, pa se očekuje zahlađenje. Već u ponedeljak preko Srbije će u sklopu ovih ciklona preći hladni front, iza njega uslediće i prodor veoma hladne vazdušne mase, pa će maksimalna temperatura biti od 3°C na severozapadu do 9°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 5°C.

U svim predelima biće oblačno sa kišom, u brdsko-planinskim predelima sa snegom. Vetar u skretanju na jak severozapadni. Kako će jutro biti najtopliji deo dana, tokom dana dalji pad temperature, a uveče će kiša i u nižim predelima na severu i zapadu preći u susnežicu i vlažan sneg.

U utorak oblačno i veoma hladno sa susnežicom i snegom, uz dalji prodor veoma hladne vazdušne mase sa severa. Samo će na istoku Srbije nešto toplije sa kišom. U planisnkim predelima očekuje se povećanje snežnog pokrivača, a u mnogim nižim predelima formiranje manjeg, ali on se i dalje neće previše formirati ili zadržati, zbog toga što podloga i dalje neće biti dovoljno hladna. U utorak bi sneg mogao doneti prvi manji snežni pokrivač ove sezone i Beogradu.

Najmanje padavina biće na severu Vojvodine, gde će tokom dana biti i suvo. U sredu na severu Srbije i u Beogradu suvo i veoma hladno, u ostalim predelima još ponegde sa slabim snegom. Maksimalna temperatura biće tek koji stepen iznad 0°C.

Prema trenutnim prognozama od 9. decembra stabilizacija vremena i jačanje grebena na visini, pa se očekuje suvo vreme, uz postepeni porast temperatura.

Pred nama je 7 veoma promenljivih dana, uglavnom uz padavine. S obzirom na to da je prosek maksimalnih temperatura za početak decembra od 5 do 8°C, vidimo da su one danas i za 10 stepeni više od proseka i da će u petak i u subotu opasti na prosečne vrednosti.

U nedelju ponovo za oko 5 stepeni više temperature od prosek, u ponedeljak pad na normalne vrednosti, a u utorak i u sredu biće ispod prosečnih vrednosti, nakon čega sledi porast temperatura i stabilizacija vremena i biće suvo.
 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading