AMERIKANCI IZGUBILI ATOMSKU BOMBU Oružje jačine  1,7 miliona tona TNT-a kao da je isparilo
Shutterstock/Romolo Tavani

Vazduhoplovne snage Sjedinjenih Američkih Država izgubile su nuklearnu bombu u vodama blizu obale Džordžije 5. februara 1958. godine. Incident se dogodio kada se bombarder B-47, koji je bio na putu iz vazduhoplovne  baze Homstid na Floridi prema prekomorskoj bazi, sudario s borbenim avionom F-86.

Incident se dogodio iznad grada Savana, a bombarder B-47 je bio teško oštećen, pa je posada tražila odobrenje da ispusti bombu kako se ne bi aktivirala prilikom prisilnog sletanja.

Bomba je ispuštena u more ali posada kasnije nije mogla odrediti tačnu lokaciju. Bomba je bila teška 3450 kilograma i verovatno se zabila u peščano morsko dno.

Bila je to hidrogenska bomba „Mark 15”, jedna od prvih vrsta nuklearnog oružja koje su razvile SAD. Bomba je imala snagu od 1,7 megatona, odnosno 1,7 miliona tona TNT-a, što je činilo najmoćnijim oružjem tog vremena.

Gubitak bombe izazvao je veliku zabrinutost kod američkih vojnih vlasti pa je pokrenuta akcija potrage kako bi se locirala i pronašla.

Američka vojska i nekoliko civilnih agencija, uključujući Komisiju za atomsku energiju, udružili su snage kako bi pronašli bombu i sprečili potencijalnu nuklearnu katastrofu.

Potraga je trajala nekoliko meseci, a u njoj je učestvovalo više od 4.000 ljudi, više brodova, aviona i podmornica.

Međutim, uprkos ogromnim naporima, bomba nikada nije pronađena i do danas se ne zna gde se nalazi.

Incident je kasnije službeno klasifikovan pod nazivom „Slomljena strela", izraz koji se koristi za opisivanje nesreće sa nuklearnim oružjem koja nije rezultirala ispuštanjem radioaktivnog materijala.

PUTIN ZAPUŠIO USTA MAKRONU! Ruski predsednik se oglasio o atomskim bombama!

Incident je poslužio kao poziv na uzbunu američkoj vojsci da hitno razviju stože sigurnosne mere i protokole kako bi se osiguralo da se sličan incident nikada više ne ponove.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Srboljub

05.02.2023 19:13

Moj deda Zitomir (Žitko) je sa mojim tečom Ljubinkom dok je ribario video ovaj slučaj.... bomba je izvučena i priča se da je u Loznici.....tačnije u selu Trbušnica u ispod veštačkog brda , bazena pored taložnice, Ljudi su 70-ih pričali kako su viđali ribe sa dve glave i žabe sa šest nogu..... ja nešto sumnjam da su to bile žabe !