Anatolij Antonov
Foto: Alo/Shutterstock

- Energetska bezbednost je, prema Vašingtonu, želja da se dominira na tržištima, potpuno potčinjavanje satelita i zaustavljanje svake konkurencije. Sumnjamo da su takvi pristupi održivi u multipolarnom svetu - rekao je Antonov, komentarišući izjave predstavnika američke administracije u vezi sa planovima za povećanje sankcionog pritiska na rusku energetsku industriju, pre svega na projekte sa prirodnim tečnim gasom.

Prema rečima diplomate, Vašington je prestao da skriva prave namere ograničavanja protiv Rusije, pokazujući „banalne oportunističke i predatorske ambicije“.

- To je trivijalan scenario: ako Amerikanci ne mogu da izdrže časnu ekonomsku konkurenciju, koriste se sankcije - naglasio je ruski ambasador.

On je dodao da SAD povećavaju proizvodnju sirovina u zemlji i nameću svojim saveznicima američko gorivo, emitujući slogane o pretnji od globalnog zagrevanja.

- Emitujući javnosti slogane o egzistencijalnoj pretnji o zagrevanju planete i podstičući druge države da odustanu od upotrebe fosilnih goriva, Sjedinjene Američke Države ubrzano povećavaju proizvodnju sirovina u zemlji. Oni navlače svoje saveznike na sopstveni gas tokom predstojećih decenija - rekao je Antonov, naglašavajući da su američke vlasti licemerne i da takvu situaciju ne smatraju za „neprihvatljivu zavisnost“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading