"RUSIJA SE ODREKLA ODGOVORNOSTI ZA SPREČAVANJE NUKLEARNOG RATA" Predstavnica SAD u UN okrivila Moskvu za sve
Foto: EPA/EPA-EFE/JUSTIN LANE

Linda Tomas-Grinfild je optužila Rusiju da se navodno "odrekla odgovornosti za sprečavanje nuklearnog rata".

- Upravo sam se vratila iz Japana, gde sam imala čast da posetim Nagasaki, poslednje mesto gde je pala nuklearna bomba. To je bio podsetnik na našu odgovornost da sprečimo ratnu pošast i obezbedimo da nijedno mesto nikada više ne doživi užas nuklearnog oružja. Ali Rusija se danas odrekla te odgovornosti - rekla je stalna predstavnica SAD.

Njena izjava se lako može izvući iz konteksta, jer je izrečena u SB UN nakon što je Moskva stavila veto na nacrt rezolucije koju su predložile SAD i Japan o zabrani postavljanja oružja za masovno uništenje u svemir.

Rusija je to učinila, između ostalog, zato što američko-japanska rezolucija ne uključuje amandman Moskve i Pekinga koji poziva da se zabrani razmeštanje bilo kakvog oružja u svemiru, a ne samo oružja za masovno uništenje, s obzirom na to da je to već dogovoreno Sporazumom o svemiru.

Stalni predstavnik Rusije Vasilij Nebenzja je čak postavio direktno pitanje svojim kolegama zašto se protive zabrani razmeštanja oružja u svemiru, ali je ostao bez odgovora i dobio neosnovane optužbe.

- Američka koleginica nam je pričala o svom putovanju u Nagasaki i o zastrašujućim posledicama nuklearnog bombardovanja. Zanima me hoće li nam reći ko je bacio nuklearnu bombu tamo? Jedini put u istoriji. Ili će možda naš kolega iz Japana da nam kaže nešto više o ovome. Tokio nikada ne imenuje državu koja je bombardovala Japan kada se seća tih događaja, kao da su nuklearne bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki zapravo same pale s neba - objasnio je Nebenzja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading